- Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie,
- Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Pilźnie,
- Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle,
- Zespołu Szkół Nr 4 w Dębicy,
- Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.
Zarówno część teoretyczna, jak i praktyczna odbyła się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie. W części teoretycznej turnieju uczestnicy rozwiązywali test z zakresu przedmiotów zawodowych. Natomiast w części praktycznej mieli do wykonania następujące zadania: złożyć i udekorować tort okolicznościowy, udekorować 10 ciasteczek bankietowych, wymodelować 9 figurek z marcepana, oraz wykonać element dekoracyjny z karmelu lub czekolady. Tematem przewodnim w tej części turnieju była "Głębia oceanu". Uczniowie mieli do dyspozycji różnorodne surowce i półprodukty, z których tworzyli piękne torty w kształcie łódki, podwodnej wyspy udekorowane różnymi elementami z karmelu. Powstawały również interesujące ciasteczka bankietowe oraz fantazyjne figurki marcepanowe - raki, kraby, ryby, delfiny, żółwie.
Młodzi cukiernicy mieli okazję popisać się wyobraźnią i fantazją w tworzeniu elementów dekoracyjnych z karmelu - powstawały fantastyczne ośmiornice i wspaniałe owoce morza.
Nad przebiegiem konkursu czuwała i prace oceniała komisja, w składzie: Ewa Starowiejska przewodniczący - Dyrektor ZSP nr 2 w Krośnie, Justyna Bogaczyk-Zając zastępca przewodniczącego wizytator Kuratorium Oświaty, mistrzowie szkolący; Anna Kijek, Andrzej Nycz i Barbara Bassara-Poprawa, oraz nauczyciele Elżbieta Jaracz, Alicja Kus, Elżbieta Matusz, Celina Płoskonka.
Część praktyczna zmagań turniejowych stanowi zawsze duże wyzwanie dla uczestników. Szczególnie trudnym zadaniem okazało się lepienie figurek z marcepana, wymagające zdolności manualnych i wyczucia harmonii kolorów. Niełatwe było też wykonanie elementów dekoracyjnych z karmelu (niektórzy uczniowie po raz pierwszy zetknęli się z tym, jakże bardzo ciekawym i trudnym materiałem do wykonania dekoracji). Oceniany był wygląd prac, oraz harmonia poszczególnych elementów, które wchodziły w skład pracy konkursowej. Komisja zwracała również uwagę na zachowanie zasad higieny produkcji i na prezentację prac przez poszczególnych uczniów.
Laureaci
I miejsce zajął Bartosz Dudek z Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie. II miejsce zajęła Małgorzata Grzesik z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie, a III miejsce zajęła Magda Gierlasińska również z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.W uroczystym zakończeniu konkursu, połączonym z wystawą wszystkich prac udział wzięli zaproszeni goście oraz nasi hojni sponsorzy; Prezydent Miasta Krosna, Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie, Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie, Cukiernia "Jagusia" z Krosna, firma "Savpol" z Gliwic, Cukiernia "Ania" z Chorkówki, Cukiernia "Poprawa" z Dębicy, Cech Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości z Dębicy, pan Andrzej Nycz , Firma Handlowo-Usługowa pani Czesława Kosiek, Firma WOMAR FOOD z Krosna.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i cenne nagrody rzeczowe, a mistrzowie szkolący najlepszych uczniów - puchary.
Więcej zdjęć można zobaczyć na: https://www.flickr.com/photos/93775581@N03/albums/72157661684359193/page1


Komentarze
Dodaj komentarz