Pierwsze miejsce zdobyła Adrianna Jurczak uczennica z klasy III technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, która zaprezentowała "Comber z sarny w naturalnej koronce z musem z bobu podany z kandyzowaną marchewką i sosem kurkowym" oraz "polędwiczkę z musem drobiowo-grzybowym w wiórkach marchwiowych, z sosem rodzynkowym podaną z placuszkami z kaszy jaglanej w asyście kapusty aromatyzowanej". Uczennica zachwyciła komisję konkursową kompozycją smakową swojej potrawy oraz profesjonalizmem i genialnym przygotowaniem zawodowym.

Świetne umiejętności zawodowe w kategorii barman zaprezentował Daniel Cwynar uczeń klasy II technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczeń zdobył trzecie miejsce rywalizując z 15 uczestnikami konkursu. Daniel swoim drinkiem "Królewski kaprys" zachwycił jury dekoracją, oryginalnym smakiem oraz bezbłędną techniką wykonania.
Należy podkreślić, że uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju od wielu lat biorą udział w tym prestiżowym konkursie i zawsze są wysoko oceniani i nagradzani co świadczy o profesjonalnym przygotowaniu uczniów do wykonywanego zawodu.
W tym roku Komisję Konkursową w zawodzie kucharz tworzyli cenieni szefowie kuchni oraz kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy, a jury przewodniczył Zbigniew Kurleto - Mistrz kucharski. Natomiast w zawodzie barman oceniali jurorzy ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
W tegorocznej edycji rywalizowało ze sobą 48 uczniów z Polski i świata. Wśród reprezentacji znaleźli się kucharze i barmani z Gruzji, Chin, Francji, Niemiec oraz Słowacji. Szkołę w Iwonicz-Zdroju reprezentowali kucharze oraz barman. Uczniów do konkursu w zawodzie kucharz przygotowały Wioletta Aszklar oraz Katarzyna Jurasz-Świerczek. Natomiast do konkursu barmańskiego ucznia przygotowała Irena Ząbkiewicz.


Komentarze
Dodaj komentarz