23 lutego w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu w ramach programu edukacyjno - profilaktycznego "Śladami przeszłości" odbyły się zajęcia kulinarne przeprowadzone przez mgr Joannę Półchłopek - wykładowcę Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie. Ich celem było rozwijanie pasji i umiejętności uczestników związanych z ich przyszłym zawodem oraz rozbudzenie zainteresowań tradycją.Zajęcia praktyczne poprzedził wykład na temat właściwości mleka i potraw, jakie można z niego przyrządzić. Młodzież mogła nauczyć się wyrabiać sery podpuszczkowe oraz poznać tajniki pieczenia paluchów drożdżowych tradycyjnymi metodami.Tak powstawał deserNie zabrakło też słodkości. Uczestnicy wykonali deser - galaretkę z kwaśnego mleka z musem truskawkowym. Zajęcia zakończyły się degustacją przygotowanych potraw.
Zobacz zdjęcia:
REKLAMA
Komentarze
parawaning oddechowy
25.02.2021 13:29
Szacunek - gotować bez "używania" zmysłów: powonienia i smaku... To sztuka!
Komentarze
Dodaj komentarz