Wyrabiali sery i piekli paluchy

Wyrabiali sery i piekli paluchy

W ramach programu edukacyjno - profilaktycznego "Śladami przeszłości" wychowankowie OSiW w Iwoniczu wzięli udział w zajęciach kulinarnych.

Zobacz zdjęcia
23 lutego w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu w ramach programu edukacyjno - profilaktycznego "Śladami przeszłości" odbyły się zajęcia kulinarne przeprowadzone przez mgr Joannę Półchłopek - wykładowcę Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie. Ich celem było rozwijanie pasji i umiejętności uczestników związanych z ich przyszłym zawodem oraz rozbudzenie zainteresowań tradycją.
Zajęcia praktyczne poprzedził wykład na temat właściwości mleka i potraw, jakie można z niego przyrządzić. Młodzież mogła nauczyć się wyrabiać sery podpuszczkowe oraz poznać tajniki pieczenia paluchów drożdżowych tradycyjnymi metodami.
Wyrabiali sery i piekli paluchy
Tak powstawał deser
Nie zabrakło też słodkości. Uczestnicy wykonali deser - galaretkę z kwaśnego mleka z musem truskawkowym. Zajęcia zakończyły się degustacją przygotowanych potraw.

Zobacz zdjęcia:

Komentarze

parawaning oddechowy
25.02.2021 13:29
Szacunek - gotować bez "używania" zmysłów: powonienia i smaku... To sztuka!
Odpowiedz
Maskarz
25.02.2021 11:37
Ściągacie te moski, kua
Odpowiedz
Makowa Paniennka
25.02.2021 11:36
Mniam mniam, mniam mniam
Odpowiedz

Dodaj komentarz

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.