Warsztaty z pisania ikon prowadził mistrz ikonopisarstwa Robert Myszkal. Zajęcia odbywały się w Domu Ludowym w Zalesiu, a uczestniczyła w nich 15 osobowa grupa. Zwieńczeniem 12 spotkań warsztatowych będzie wystawa prac, która zostanie zorganizowana na początku przyszłego roku.
W ramach warsztatów kuchni tradycyjnej w Targowiskach, Głowience i Rogach odbyły się spotkania ze Zbigniewem Mazurem z Serowarni Piastowskiej z Łężan. Zdradzał tajniki warzenia serów przygotowując ser koryciński i ricottę. Doradził, skąd można pozyskać produkty, aby samemu przygotować ser w domowych warunkach. Uczestnicy warsztatów mieli także okazję popróbować różnych gatunków sera, w tym takich, które dojrzewają przez kilkanaście tygodni.

- Warsztaty zdecydowanie trwały za krótko. Pani Wenety można by było słuchać i słuchać. Wiele jej rad zastosuję w życiu codziennym. Do tej pory nie wiedziałam, że np. czarnuszka, którą często używam, ma działanie przeciwbakteryjne i jest naturalnym antybiotykiem - przyznała jedna z uczestniczek warsztatów Monika Jakieła.

Zajęcia organizowane przez GCKiB w Miejscu Piastowym to świetna okazja do odkrycia nowych pasji i ciekawy sposób na wyrażenie siebie w różnych formach artystycznych, czy zdobycia pożytecznej wiedzy.
Cykl warsztatów dofinansowany został ze środków Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach projektu Kultura Ludowa i Tradycja 2021.


Komentarze
Dodaj komentarz