Zupa serwatkowa z Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej "Potrawą roku"

Zupa serwatkowa z Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej "Potrawą roku"
Ewa Szymko (trzecia z lewej) w rozmowie z przewodniczącą komisji konkursowej Barbarą Bassara-Poprawa fot. Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej

Sukces Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej na XXVI edycji konkursu "Starych potraw smak i urok" organizowanego przez Gminny Ośrodek Kultury w Błażowej.

5 czerwca w Błażowej odbył się konkurs kulinarny "Starych potraw smak i urok". To już XXVI edycja konkursu "Starych potraw smak i urok". W tym roku po raz pierwszy wystartowało w nim Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej.

Na stoisku przygotowanym przez Etnocentrum, odwiedzający mogli spróbować chleba na zakwasie z masłem lub ze smalcem i ogórkiem kiszonym, pieczonych pierogów z kapustą kiszoną, proziaków oraz ciasteczek wg. dawnego przepisu - amoniaczków.

Natomiast, daniem konkursowym była zupa serwatkowa, która została doceniona przez komisję konkursową i ogłoszoną ją "Potrawą roku". To główna nagroda w konkursie, którą Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej zdobyło, stając do rywalizacji z prawie 30 innymi wystawcami

- To wielki sukces dla Etnocentrum, a szczególnie dla naszej koleżanki Ewa Szymko, która w izbie z piecem jest instruktorem. W kuchni stosuje wiele dawnych, tradycyjnych przepisów kulinarnych naszego regionu - poinformowało Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej.
Źródło: Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej

Komentarze

Bogumił maszynista k
06.06.2022 13:53
Gdzie znajdę przepis?
Odpowiedz

Dodaj komentarz

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.