Doświadczeni stażyści podzielili się wrażeniami z pobytu oraz udzielili wiele praktycznych wskazówek. We Włoszech swoje umiejętności branżowe doskonalili cukiernicy, kucharze i fryzjerzy, którzy w niewielkich, często rodzinnych firmach poznawali specyfikę branży i organizacji pracy.
Sycylijscy pracodawcy poświęcali stażystom wiele uwagi i starali się w ciągu trzech tygodni przekazać jak najwięcej wiedzy i umiejętności. Uczyli nie tylko technologii sporządzania wielu typowych włoskich dań, ale także dokładności, higieny, czy dobrej organizacji pracy. Z chęcią udzielali bardzo szczegółowych informacji na temat pochodzenia oraz procesu produkcji włoskich serów i szynek, które podawali w swoich restauracjach. Radzili także, jak dobrze zarządzać własnym biznesem.

Dodatkową atrakcją pobytu była możliwość integracji stażystów z młodzieżą z Hiszpanii, Węgier, Francji i Włoch. Uczniowie nawiązali nowe, międzynarodowe znajomości i wykorzystywali znajomość języków obcych w praktyce. Dzięki realizacji Projektu "Zagraniczny staż = lepsza przyszłość" realizowanego i współfinansowanego w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+" 16 uczniów i 1 nauczyciel odbyli staże branżowe we Włoszech, natomiast w najbliższym czasie 16 uczniów wyjedzie do Portugalii, a także 15 uczniów i 3 nauczycieli będzie poszerzać umiejętności zawodowe w Hiszpanii.
Fotorelacja z realizacji projektu na: https://www.flickr.com/photos/93775581@N03/albums/72177720296946563


Komentarze
Dodaj komentarz