- W ramach odbywanego stażu uczniowie zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych, technik usług fryzjerskich zdobywają wiedzę i nabywają umiejętności, a przede wszystkim doświadczenie w zakresie bogactwa i różnorodności kuchni portugalskiej oraz trendów we fryzjerstwie - tłumaczy Agata Betlej, wicedyrektor krośnieńskiego "Szpetnara".

Jeżeli chodzi o fryzjerstwo to stażyści mają możliwość zapoznania się z trendami i technikami obowiązującymi we fryzjerstwie portugalskim. Duży nacisk tutaj kładziony jest na indywidualne podejście do każdego klienta. Ponadto współczesny fryzjer to także stylista i kreator wizerunku.
- Realizowany staż pozwoli uczniom na nabycie umiejętności komunikacji w języku angielskim lub portugalskim, co wpłynie na wzmocnienie ich atrakcyjności na europejskim rynku pracy. Udział w projekcie pozwoli młodzieży na nawiązanie międzynarodowych przyjaźni i znajomości - dodaje Iwona Milczek-Hejnar, nauczycielka języka angielskiego w ZSP nr 2.

Wartością dodatkową projektu jest również możliwość realizacji programu kulturalnego, który obejmuje organizację wycieczek do takich miast jak: Braga, Guimaraes, Porto czy Viana do Castelo. Niezapomnianych wrażeń dostarczył uczestnikom stażu rejs po rzece Duero.
Po powrocie do kraju, uczniowie będą mogli podzielić się zdobytą wiedzą, umiejętnościami i nabytym doświadczeniem z koleżankami i kolegami ze szkoły.


Komentarze
Dodaj komentarz