W kategorii KELNER zwyciężyły Emilia Wójcik, uczennica klasy 5 technikum w zawodzie technik hotelarstwa i Aleksandra Konieczna, uczennica klasy 4 technikum w zawodzie technik usług kelnerskich. Uczennice przygotowały nakrycie stołu okolicznościowego, inspirowanego okresem PRL-u, któremu nadały nazwę "U cioci na imieninach". Ponadto wykazały się umiejętnością obsługi gości, wykorzystując metody podawania potraw i napojów, typowych dla tego okresu.
Uczennice wiedzę i doświadczenie z zakresu podjętej tematyki zdobywały pod kierunkiem Marty Fejkiel, Renaty Jurasz-Kustroń i Jolanty Wojtowicz.

W tej kategorii szkołę reprezentował również Michał Kucharski, z klasy 4 technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, który za potrawę "Mozaika śląska w asyście konfitury ze śliwek, puree z cebuli, puree z marchewki i palonego masła oraz rubinowej kulki" zdobył wyróżnienie (4 miejsce).
Uczniów do konkursu przygotowali Wioletta Aszklar i Krzysztof Stasik.

Jagodę do konkursu przygotowały Ewa Litarowicz i Katarzyna Jurasz-Świerczek.
Uczestnicy konkursu oceniani byli przez profesjonalne jury, w skład którego wchodzili właściciele, menadżerowie oraz szefowie renomowanych hoteli, restauracji i cukierni.
Drużyna z Iwonicza-Zdroju rywalizowała z 33 szkołami z całej Polski, a ponadto w zawodach startowali reprezentanci szkół z Czech, Słowacji oraz Gruzji.


Komentarze
Dodaj komentarz