Salmonella w jajach. Lepiej ich nie spożywaj

Salmonella w jajach. Lepiej ich nie spożywaj
fot. GIS

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o wykryciu obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj produkowanych przez INVEST MICHEL.

Podczas działań kontrolnych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w treści jaj. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły produktów:


Nazwa produktu: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M
Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 12.08.2025
Kod na skorupce: 1PL30031310
Producent: INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:


Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o przedmiotowej sprawie wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania.

Zalecenia dla konsumentów:


Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło: GIS

Komentarze

Dodaj komentarz

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.