Zostań Liderem Smaku. Projekt "Gastronomika" w Iwoniczu-Zdroju [ZDJĘCIA]

Zostań Liderem Smaku. Projekt "Gastronomika" w Iwoniczu-Zdroju [ZDJĘCIA]
fot. Andrzej Józefczyk

Samorząd Uczniowski Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju realizuje projekt "Zostań Liderem Smaku - EkoSmaki i Solidarność Międzypokoleniowa"

Zobacz zdjęcia
Inicjatywa "Zostań Liderem Smaku - EkoSmaki i Solidarność Międzypokoleniowa" została przygotowana przez Samorząd Uczniowski Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.
Zostań Liderem Smaku. Projekt "Gastronomika" w Iwoniczu-Zdroju [ZDJĘCIA]
- Projekt łączy w sobie działania edukacyjne, kulinarne, społeczne i proekologiczne, angażując młodzież w aktywne uczestnictwo w życiu publicznym i rozwój kompetencji obywatelskich - tłumaczy Lidia Jakieła z "Gastronomika" w Iwoniczu-Zdroju.

Projekt składa się z dwóch powiązanych bloków. Dzisiaj (28 października) odbyły się warsztaty "Zostań Liderem Smaku" oraz akcja "Gorący posiłek dla Seniora". Uczniowie ZSGH w Iwoniczu-Zdroju przygotowali i poprowadzili cykl warsztatów kulinarnych dla uczniów szkół podstawowych z Iwonicza, Iwonicza-Zdroju, Lubatowej i Lubatówki. Przygotowane przez uczniów dania posłużyły do zorganizowania spotkania pod nazwą "Gorący posiłek dla Seniora".

Drugim filarem projektu będzie jutrzejsza (29 października) konferencja edukacyjno-kulinarna "EkoSmaki - lokalne i zer waste".
Zostań Liderem Smaku. Projekt "Gastronomika" w Iwoniczu-Zdroju [ZDJĘCIA]
- Poświęcona będzie zrównoważonemu żywieniu, niemarnowaniu jedzenia i wykorzystywaniu lokalnych produktów. Uczniowie, jako prelegenci i moderatorzy, poprowadzą bloki tematyczne dla uczniów szkół podstawowych i seniorów. Przygotują eko-przepisy, zaprezentują inspiracje zero waste w kuchni, a także przedstawią sposoby na racjonalne zakupy i planowanie posiłków - tłumaczy Lidia Jakieła.

Na zakończenie projektu uczniowie założą przy szkole zielnik ziołowo-warzywny "Ziołowy Smak Trwałości", który będzie pielęgnowany głównie przez uczniów klas gastronomicznych i członków Samorządu Uczniowskiego. W zielniku znajdą się rośliny, które będą wykorzystywane później podczas warsztatów i konferencji.

Ostatnim filarem projektu będzie stworzenie kapsuły czasu "Smak Pokoleń". Będzie zawierała pamiątki związane zarówno z projektem, jak i z życiem szkolnym w 2025 roku. Kapsuła zostanie otwarta za dziesięć lat, w 20235 roku.
Zostań Liderem Smaku. Projekt "Gastronomika" w Iwoniczu-Zdroju [ZDJĘCIA]
Jan Barsznica, dyrektor "Gastronomika" w Iwoniczu-Zdroju poinformował, że szkoła kształci w następujących specjalnościach:
- technik żywienia i usług gastronomicznych z innowacjami barman oraz catering dietetyczny
- technik technologii żywności z kwalifikacją cukiernik i innowacjami barista oraz zdobnictwo cukiernicze
- technik hotelarstwa z innowacjami usługi kosmetyczne i steward/stewardessa
- technik organizacji turystyki z innowacją projektowanie aplikacji wspierających turystykę
- technik usług kelnerskich z innowacją barman
- liceum o profilu dietetyk/usługi kosmetyczne
- branżowa szkoła I stopnia: kucharz, kelner, piekarz, cukiernik, pracownik obsługi hotelowej.
Ponadto szkoła w ramach Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego kształci w branżowej szkole I stopnia oraz w szkole specjalnej przysposabiającej do pracy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.