![Zostań Liderem Smaku. Projekt "Gastronomika" w Iwoniczu-Zdroju [ZDJĘCIA]](https://cdn.pknews.pl/articles/2025/12/45796-zostan-liderem-smaku-projekt-gastronomika-w-iwonic-c1-70f0fdf6.jpg?width=863)
Projekt składa się z dwóch powiązanych bloków. Dzisiaj (28 października) odbyły się warsztaty "Zostań Liderem Smaku" oraz akcja "Gorący posiłek dla Seniora". Uczniowie ZSGH w Iwoniczu-Zdroju przygotowali i poprowadzili cykl warsztatów kulinarnych dla uczniów szkół podstawowych z Iwonicza, Iwonicza-Zdroju, Lubatowej i Lubatówki. Przygotowane przez uczniów dania posłużyły do zorganizowania spotkania pod nazwą "Gorący posiłek dla Seniora".
Drugim filarem projektu będzie jutrzejsza (29 października) konferencja edukacyjno-kulinarna "EkoSmaki - lokalne i zer waste".
![Zostań Liderem Smaku. Projekt "Gastronomika" w Iwoniczu-Zdroju [ZDJĘCIA]](https://cdn.pknews.pl/articles/2025/12/45796-zostan-liderem-smaku-projekt-gastronomika-w-iwonic-c2-35fa624e.jpg?width=863)
Na zakończenie projektu uczniowie założą przy szkole zielnik ziołowo-warzywny "Ziołowy Smak Trwałości", który będzie pielęgnowany głównie przez uczniów klas gastronomicznych i członków Samorządu Uczniowskiego. W zielniku znajdą się rośliny, które będą wykorzystywane później podczas warsztatów i konferencji.
Ostatnim filarem projektu będzie stworzenie kapsuły czasu "Smak Pokoleń". Będzie zawierała pamiątki związane zarówno z projektem, jak i z życiem szkolnym w 2025 roku. Kapsuła zostanie otwarta za dziesięć lat, w 20235 roku.
![Zostań Liderem Smaku. Projekt "Gastronomika" w Iwoniczu-Zdroju [ZDJĘCIA]](https://cdn.pknews.pl/articles/2025/12/45796-zostan-liderem-smaku-projekt-gastronomika-w-iwonic-c3-c8d70461.jpg?width=863)
- technik żywienia i usług gastronomicznych z innowacjami barman oraz catering dietetyczny
- technik technologii żywności z kwalifikacją cukiernik i innowacjami barista oraz zdobnictwo cukiernicze
- technik hotelarstwa z innowacjami usługi kosmetyczne i steward/stewardessa
- technik organizacji turystyki z innowacją projektowanie aplikacji wspierających turystykę
- technik usług kelnerskich z innowacją barman
- liceum o profilu dietetyk/usługi kosmetyczne
- branżowa szkoła I stopnia: kucharz, kelner, piekarz, cukiernik, pracownik obsługi hotelowej.
Ponadto szkoła w ramach Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego kształci w branżowej szkole I stopnia oraz w szkole specjalnej przysposabiającej do pracy.


Komentarze
Dodaj komentarz