Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym spędza się dość dużo czasu, dlatego powinna być przyjazna pod względem estetycznym, ale najważniejsze pozostają kwestie praktyczne, ponieważ jest to miejsce narażone na zabrudzenia i działanie wody. Jakie płytki ceramiczne powinny być stosowane w kuchni?
  

Zalety użytkowania płytek ceramicznych

Warto odwiedzić salon płytek lub dowolny, najbliższy salon, aby dowiedzieć się, które płytki ceramiczne najlepiej sprawdzą się w kuchni. Obecnie wybór jest ogromny, dzięki czemu można dobrać warianty spełniające wysokie oczekiwania estetyczne i gwarantujące praktyczny komfort. Płytki ceramiczne wyróżniają się wieloma zaletami i odpowiednio dobrane można stosować na ściany i podłogi. Są wykonane z naturalnych surowców, czyli tym samym pozbawione toksycznych substancji, a więc bezpieczne w użytkowaniu. Nie stwarzają żadnych problemów w utrzymaniu w czystości ani nie wymagają konserwacji. Cechuje je wytrzymałość i odporność na działanie ognia. Nawet po wielu latach nie wyglądają na zniszczone, jeżeli są wysokiej jakości. Charakteryzują się odpornością na zarysowania i intensywną eksploatację. Wystarczy wybrać płytki o właściwych parametrach, aby wilgoć nie powodowała uszkodzeń. Wybierając płytki ceramiczne, należy sprawdzić takie parametry jak: klasa jakości, klasa ścieralności i nasiąkliwość wodna.

Klasy jakości – na co zwrócić uwagę?

Rozróżniamy trzy klasy jakości. Płytki pierwszej klasy są pozbawione skaz i wszelkich defektów. Niedoskonałości związane z kolorystyką i jakością materiałów powodują, że klasyfikuje się je do klasy drugiej, a jeżeli mają wyraźne mankamenty, wówczas zalicza się je do trzeciej kategorii. Tak samo jak płytki do kuchni należy wybierać płytki łazienkowe.

Klasa ścieralności – wybór adekwatny do pomieszczenia

Interesujące płytki kuchenne o oryginalnych wzorach oferuje Paste Group, ale przy ich zakupie należy zwrócić uwagę na klasę ścieralności. Nie wszystkie płytki sprawdzą się w przypadku pomieszczeń kuchennych. Płytki o oznaczeniu PEI 1 są przeznaczone wyłącznie na ściany. PEI 2 można wybrać do pomieszczeń, które są mało użytkowane. Oznaczenie PEI 3 sugeruje wykorzystanie w łazience i sypialni, czyli w pomieszczeniach, w których chodzi się w miękkim obuwiu. Do kuchni, przedpokoju i holu należy szukać płytek o oznaczeniu PEI 4. Z kolei PEI 5 są idealne do budynków użyteczności publicznej, gdzie natężenie ruchu jest duże.

Odporność na działanie wody - ważna cecha płytek do kuchni

Aby wybrać płytki ceramiczne o wysokiej odporności na działanie wody, należy zwrócić uwagę na parametr, jakim jest nasiąkliwość wodna, czyli inaczej porowatość. Oznacza on zdolność płytki do pochłaniania wody i figuruje pod symbolem E. Płytki podłogowe w kuchni nie powinny mieć wyższej nasiąkliwości niż na poziomie 3-6%. We wszystkich pomieszczeniach narażonych na działanie wody porowatość płytek powinna być jak najniższa i najlepiej, jeżeli nie przekracza 3%.