Poznawali dziedzictwo wołoskie
02.12.2021 13:40Wiadomości / Kultura i rozrywka / Dukla
Miłośnicy Dziedzictwa Wołoskiego, stowarzyszenia na rzecz rozwoju wsi karpackich "Sioło Beskidu" oraz Stowarzyszenie "Karpatka" 17 listopada zorganizowali "Warsztaty: Dziedzictwo Wołoskie na terenie gminy Dukla - Co zostało w dzisiejszych czasach?".
Młodzież ze szkoły podstawowej w Tylawie została zaproszona do Mszany na dzień wykładów oraz zajęć praktycznych związanych z dziedzictwem wołoskim oraz Szlakiem Kultury Wołoskiej.
Podczas prezentacji o tradycjach górskich w naszej gminie, młodzież poznała historię osadnictwa wołoskiego. Rozmawiano o kuchni tradycyjnej, o architekturze, religiach na naszych terenach. Jednym z istotnych elementów poruszanych podczas wykładów było podtrzymywanie tradycji (rękodzieło, rzemiosło i kultura).
Po zajęciach teoretycznych przyszedł czas na praktykę. Odpowiednio przebrana grupa zeszła do zakładu serowarskiego FIGA i tam, własnoręcznie przy pomocy serowarów, wykonała kilkanaście serów łemkowskich. Była to bardzo atrakcyjna forma poznania materialnej tradycji lokalnej oraz nauka przez zabawę. Sądząc z zadowolonych min spodobała się taka forma poznawania.
Po zakończonych zajęciach praktycznych wszyscy zgłodnieli. Poczęstunek składający się tradycyjnych potraw był nagrodą dla wytrwałych młodych ludzi. Fuczki czyli placki z kapustą kiszoną były zaskoczeniem. Liczymy, że takie inicjatywy będą jeszcze realizowane dla mieszkańców naszej gminy.
Wydarzenie było realizacją Karpackiej Inicjatywy Lokalnej współfinansowanej ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030" za pośrednictwem Stowarzyszenia "Pro Carpathia".
Podczas prezentacji o tradycjach górskich w naszej gminie, młodzież poznała historię osadnictwa wołoskiego. Rozmawiano o kuchni tradycyjnej, o architekturze, religiach na naszych terenach. Jednym z istotnych elementów poruszanych podczas wykładów było podtrzymywanie tradycji (rękodzieło, rzemiosło i kultura).
Po zajęciach teoretycznych przyszedł czas na praktykę. Odpowiednio przebrana grupa zeszła do zakładu serowarskiego FIGA i tam, własnoręcznie przy pomocy serowarów, wykonała kilkanaście serów łemkowskich. Była to bardzo atrakcyjna forma poznania materialnej tradycji lokalnej oraz nauka przez zabawę. Sądząc z zadowolonych min spodobała się taka forma poznawania.
Po zakończonych zajęciach praktycznych wszyscy zgłodnieli. Poczęstunek składający się tradycyjnych potraw był nagrodą dla wytrwałych młodych ludzi. Fuczki czyli placki z kapustą kiszoną były zaskoczeniem. Liczymy, że takie inicjatywy będą jeszcze realizowane dla mieszkańców naszej gminy.
Wydarzenie było realizacją Karpackiej Inicjatywy Lokalnej współfinansowanej ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030" za pośrednictwem Stowarzyszenia "Pro Carpathia".
Zobacz również:
- Dukla się zmienia. Trwają prace przy rewitalizacji rynku
- Budka nietelefoniczna w Dukli
- Elewacja kamienicy w Dukli odzyskała dawny blask
- II Biesiada w Zawadce Rymanowskiej, 5-lecie zespołu "Tereściacy"
- Za nami IV edycja "Rodzinnego Taboru w Zawadce Rymanowskiej"
- Rodzinny Tabor na węgierskim trakcie w Zawadce Rymanowskiej
Autor: Wawrzyniec Maziejuk
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!