Po raz 10. w sobotę (16 lipca) do Radomyśla Wielkiego tłumnie zjechali mieszkańcy różnych zakątków Podkarpacia i nie tylko, by pokosztować specjałów serwowanych przez wędliniarzy z naszego województwa. Najlepsze wyroby otrzymały tytuł Przysmak Ziemi Podkarpackiej.
Jubileuszowy Podkarpacki Dzień Wędliniarza w Radomyślu Wielkim uświetniła udana próba bicia rekordu Polski na najdłuższą linię z kiełbasy. Przybrała ona kształt klucza wiolinowego i mierzyła 214 m. Niemniej nie zabrakło tradycyjnych punktów programu. Były więc degustacje najlepszych wędlin, które w tym roku promowało dziewięć firm wędliniarskich. Przybyli na imprezę zajadali się kiełbasami wiejskimi, szynkami, polędwicami, boczkami, pasztetami czy kabanosami. Były też kiełbaski z grilla.

To co najlepsze

Nieodzowną częścią Podkarpackiego Dnia Wędliniarza są oczywiście konkursy na najlepsze wyroby tradycyjne. Tym najbardziej prestiżowym jest konkurs na "Przysmak Ziemi Podkarpackiej". Wyboru z około 30 wyrobów dokonała komisja konkursowa w składzie: prof. Maria Ruda z PWSZ w Krośnie (przewodnicząca), prof. Władysław Migdał z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Jacek Tejchma - etnograf, dyrektor SCK w Mielcu, Elżbieta Lejko - kierownik mieleckiego Zespołu Doradców PODR. Jak podkreślała przewodnicząca jury wybór był niezwykle trudny. - Przedstawione komisji wyroby były naprawdę znakomite i bardzo smaczne. Wszystkie zasługują na specjalne potraktowanie i wyróżnienie. Świadczą też o wysokiej jakości wędlin wytwarzanych w naszych podkarpackich zakładach - stwierdziła profesor Ruda. Ostatecznie ,,Przysmakami Ziemi Podkarpackiej" podczas PDW 2016 zostały:
- salceson wołowy - Zakład Mięsny "Jasiołka" z Dukli,
- klops pieczony - Andrzej Warias Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Radomyśla Wielkiego,
- udziec weselny - Przetwórstwo Mięsne, Wyrób Kiełbas i Podrobów "Dudek",
- pasztet z żurawiną - Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego,
- kiełbasa wiejska - Firma Kazimiera Stopa Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z Dulczy Wielkiej.
Każdy z wystawców otrzymał również wyróżnienie za jeden najlepszy produkt, jaki zaprezentował podczas Podkarpackiego Dnia Wędliniarza. Uhonorowano też wszystkich wystawców za gościnność. Puchary i dyplomy wędliniarze odebrali z rąk posłanki Krystyny Skowrońskiej, marszałka województwa Władysław Ortyla, radnego wojewódzkiego Jana Tarapaty, starosty Zbigniewa Tymuły, burmistrza Józefa Rybińskiego i wiceburmistrza Stanisława Lonczaka.

Chluba gminy

- Dzień Wędliniarza przeprowadzamy z myślą o zakładach wędliniarskich bazujących na tradycji, bo wędliniarstwo to chluba naszej gminy i Podkarpacia. Cieszę się, że bardzo szacowne grono, bo z tytułami profesorskimi dokonuje wyboru najlepszych wędlin na Podkarpaciu. W tym roku promocja wędliniarswtwa została okraszona ustanowieniem rekordu Polski, to niewątpliwa atrakcja. Przyciąga ludzi i integruje środowisko producentów wędlin, bo to przecież oni biorą w tym udział - powiedział burmistrz Józef Rybiński.

Koncerty

Sobotnia impreza to nie tylko degustacje i konkursy wędliniarskie. Na muzyczną biesiadę zaprosił zespół Pozytywnie Nakręceni. Na zakończenie dnia przybyli bawili się w rytmach disco polo serwowanych przez zespoły Verdis, Vice Versa i Maxel.
Podkarpacki Dzień Wędliniarza organizowany jest przez Burmistrza Radomyśla Wielkiego i radomyskie Samorządowe Centrum Kultury i Bibliotek. Patronat honorowy nad tym prestiżowym wydarzeniem objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewoda Podkarpacki, Marszałek Województwa Podkarpackiego, Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. terazKrosno.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.