"Tasty travels" - pod takim hasłem już trzy grupy uczniów iwonickiego Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich uczestniczyły w stażach zagranicznych, finansowanych ze środków Unii Europejskiej, w ramach programu Erasmus+.
We wrześniu 2014 i 2015 w Bolonii oraz w lipcu 2015 w Walencji, grupy po 13 uczniów i 2 opiekunów każda, zdobywały doświadczenie zawodowe w renomowanych hotelach i restauracjach. Pod okiem profesjonalistów stażyści uczyli się podstaw języka danego kraju, wykorzystywali język angielski w praktyce, poznawali tajniki kuchni obu krajów, doświadczali kultury życia w krajach śródziemnomorskich, podziwiali unikatowe miasta.

Gastronomik Iwonicz

Zwieńczeniem projektowych wyjazdów do włoskiej Bolonii i hiszpańskiej Walencji był Dzień Śródziemnomorski zorganizowany przez uczniów i opiekunów. Zaproszeni goście, nauczyciele szkoły, rodzice oraz uczniowie mogli obejrzeć prezentacje z obu wyjazdów, zapoznać się z typowymi dla Włoch i Hiszpanii potrawami i napojami, zobaczyć zakątki, jakie uczestnicy stażu zwiedzali, a przede wszystkim przekonać się, gdzie i w jakich warunkach, przez 4 tygodnie pracowali uczniowie Gastronomika. Dla wszystkich uczestników Dnia Śródziemnomorskiego sporządzone zostały włoskie i hiszpańskie przekąski, dania obiadowe, desery i napoje, których przygotowania uczyli się stażyści w czasie swojego pobytu za granicą. Potwierdzeniem odbycia stażu są certyfikaty, które zostały wręczone uczestnikom i opiekunom na zakończenie uroczystości. Ostatni etap projektu zaplanowany jest na kwiecień 2016, wówczas kolejna grupa uczniów będzie miała możliwość udziału w stażu w Hiszpanii.

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. terazKrosno.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.