Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju, po raz kolejny zanotowali udany występ na Ogólnopolskich Zawodach Barmańskich, rywalizując z czterdziestoma barmanami z całej Polski o udział w zawodach na arenie międzynarodowej we Francji.
Zawody tych odbyły się 6 lutego 2017r. w Krakowie. Ewelina Józefczyk z klasy 2 technikum w zawodzie kelner i Maciej Dudek z klasy 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych, po raz kolejny zanotowali udany występ na Ogólnopolskich Zawodach Barmańskich.

Zawody w Krakowie

Maciej Dudek – wielokrotny zwycięzca konkursów barmańskich - pokonał wszystkich zawodników w kategorii „Barman Profesjonalny” w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim „Calvados NouvelleVogue”, zajmując I miejsce.
Natomiast Ewelina Józefczyk wywalczyła III miejsce w kategorii „Młody Talent” również w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim „Calvados NouvelleVogue”. Ewelina rywalizowała z uczniami szkół gastronomicznych z całego kraju, a Maciek z barmanami zawodowymi zrzeszonymi w SPB.
Maciek Dudek będzie reprezentował Polskę w międzynarodowym finale konkursu barmańskiego „Calvados NouvelleVogue International Trophies 2017”, która odbędzie się w Granville zwanym Monaco w północnej Francji w dniach 09.04 -11.04.2017r.

Sukces uczniów Gastronomika

Jako pierwsi do rywalizacji stanęli uczniowie szkół gastronomiczno-hotelarskich, którzy mieli 15 minut na przygotowanie dekoracji ( open space ) do czterech porcji short drinków, a następnie w ciągu 5 minut na scenie zaprezentować swoje techniczne umiejętności barmańskie. Poziom niemal wszystkich uczestników tej edycji był niesamowicie wysoki . Praca jury degustacyjnego, które oceniało walory smakowe i estetyczne przygotowanych cocktaili wyłoniła czwórkę finalistów, którzy w dodatkowej rundzie walczyli o tytuł laureata konkursu. Runda finałowa dodatkowo uatrakcyjniała rywalizację młodych adeptów sztuki barmańskiej, albowiem oceny degustacyjne na tym etapie zawodów były prezentowane publiczności ( system włoski ). Ewelina Józefczyk bezbłędnie wykonała blind test, znakomicie poradziła sobie także w pozostałych konkurencjach i od pierwszego miejsca dzieliły ją tylko 2 punkty.

Maciej Dudek

Nieco większe emocje towarzyszyły zmaganiom barmanów profesjonalnych. Tutaj rozgrywka była również dwuetapowa - do drugiej rundy przechodziło 6-ciu najlepszych barmanów z eliminacji. W finale zameldowała się szóstka czołowych polskich barmanów, wielokrotnych reprezentantów Polski na imprezach międzynarodowych. Punkty za cocktaile przygotowane w tej fazie zawodów były bardzo ważne albowiem suma punktów z obu rund dawała zwycięstwo w konkursie. Już na tym etapie Maciej Dudek zdobył dziewięciopunktową przewagę nad rywalami. W kolejnym etapie konkursu uczestnicy wykonywali blind test – 6 syropów marki MONIN. Również z tej próby Maciek wyszedł zwycięsko zdobywając maksymalną ilość 6 punktów.

Uczniowie z Gastonomika w Iwoniczu - Zdroju

Podczas rozgrywek finałowych najlepsi polscy barmani przygotowywali na scenie 5 porcji napoju w kategorii "Long drink " w czasie 7 minut, a także garni dla 5 drinków w czasie 15 minut. Po tym etapie konkursu już żaden z konkurentów nie zdołał Maćka dogonić. Finał tegorocznego konkurs stał na najwyższym, światowym poziomie. Doskonała technika, styl i finezja, niesamowite wyczucie czasu oraz dekoracje wszystkich finalistów to prawdziwy obraz najwyższych umiejętności i profesjonalizmu.

Maciek Dudek - zeszłoroczny zwycięzca w kategorii "Młody Talent" pojedzie do Normandii po raz drugi z rzędu, tym razem jako barman profesjonalny.

Opiekunem podczas  przygotowań uczniów do konkursu była pani Irena Ząbkiewicz.
Gratulujemy Ewelinie i Maćkowi oraz życzymy dalszych sukcesów!

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. terazKrosno.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.