Ewelina Józefczyk, uczennica klasy II technikum w zawodzie kelner z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju , zdobyła I miejsce na Mistrzostwach Młodych Kelnerów zorganizowanych przez Stowarzyszenie Kelnerów Polskich i Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Siedlcach, pod Patronatem Honorowym Prezydenta Miasta Siedlce - Wojciecha Kudelskiego.
W konkursie wzięło udział 12 szkół : ZSS-G Warszawa ; ZSP-Siedlce ; ZSP-CKP-Garwolin ; ZS-Łuków ; ZSG-Łódź ; ZSS-Radom ; ZSG-CKR-Rudka ; ZSP-Jasieniec ; ZSP-Żelechów ; ZSP-Radzyń Podlaski ; ZS-Łosice i ZSGH-Iwonicz-Zdrój.

Uczestniczy rywalizowali o tytuł najlepszego kelnera w następujących konkurencjach:
I - Test wiedzy z zakresu obsługi konsumenta
II - Serwis zupy z wazy obejmujący nakrycie stołu, serowanie zupy dla dwóch gości oraz wykonanie czynności porządkowych po obsłudze gości.
III - Serwis wina musującego obejmujący przygotowanie stołu dla dwóch gości, otwarcie wina, nalanie hiszpańskiego wina CAVA oraz porządkowanie po obsłudze gości.

Ewelina Józefczyk

Czas do wykonania każdej konkurencji był ograniczony:
- Test rozwiązywano w ciągu 10 minut (15 pytań w tym otwarte)
- Część praktyczna (serwowanie zupy i wina - po 8 minut)

Ewelina Józefczyk

Do etapu II zakwalifikowało się 5-ciu uczestników, których zadaniem było obsługa dwóch gości z Jury według karty menu przygotowanej przez Stowarzyszenie Kelnerów Polskich.

Ocenie podlegało :
- przyjęcie zamówienia
- przygotowanie stołu do obsługi
- realizowanie zamówienia według kolejności podawania
- porządkowanie po wykonaniu zadania

Ewelina Józefczyk

Jury - przedstawiciele Stowarzyszenia Kelnerów Polskich przyznało Ewelinie Józefczyk I miejsce i nagrodę główną : weekendowy pobyt w Hotelu Spa Dr Ireny Eris, a także wiele innych nagród, np. blender, książki gastronomiczne i zestawy do obsługi kelnerskiej.
Konkurs przebiegał na bardzo wysokim poziomie organizacyjnym, oprócz perfekcyjnie przeprowadzonych konkurencji konkursowych zakończonych pokazem prawidłowo wykonanej obsługi uczestnicy mieli okazję obserwować pokaz barmański – FLAIR i kelnerski – flambirowanie owoców oraz wysłuchać prelekcji sommeliera Bogdana Migasa.

Do konkursu uczennicę przygotowała Marta Fejkiel.

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. terazKrosno.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.