Co Sanepid ujawnił podczas kontroli sanitarnych?
21.08.2020 17:28Wiadomości / Jaśliska / Podkarpacie
Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła od 10 do 16 sierpnia kontrole sanitarne 76 obiektów żywnościowo-żywieniowych na Podkarpaciu, w tym w powiecie krośnieńskim. Jakie były efekty?
W ramach akcji "Lato" od 10 do 16 sierpnia na terenie powiatu krośnieńskiego skontrolowano 5 stoisk handlowych związanych z imprezą plenerową "Otwarcie Podkarpackiego Szlaku Filmowego", która odbywała się w Jaśliskach.
- W trakcie tych kontroli nie stwierdzono żadnych uchybień. Udzielono 4 pouczeń dotyczących obowiązku zasłaniania ust i nosa - poinformował Mateusz Radko z Oddziału Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Wojewódzkiej Stacji Sanitarno -Epidemiologicznej w Rzeszowie.
Łącznie na terenie województwa podkarpackiego skontrolowano 11 restauracji, 7 barów, 11 zakładów małej gastronomii, 6 automatów do lodów oraz 41 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych, w tym imprezy plenerowe, sklepy cukiernicze, dom weselny, sezonowy punkt sprzedaży środków spożywczych, ośrodek wypoczynkowy.
W dni wolne od pracy przeprowadzono 16 kontroli sanitarnych, natomiast po zakończonych godzinach urzędowania skontrolowano 11 obiektów zajmujących się produkcją i wprowadzaniem do obrotu żywności.
- W dalszym ciągu kontrolujący odnotowują nieprzestrzeganie przez przedsiębiorców wymogów sanitarno-higienicznych, zarówno przy produkcji, jak i obrocie środkami spożywczymi. Stwierdzono między innymi niewłaściwy stan techniczny pomieszczeń i wyposażenia, brak zapisów potwierdzających utrzymywanie instrukcji i procedur opracowanych w ramach systemu HACCP, brak segregacji asortymentowej w urządzeniach chłodniczych, wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po upływie daty minimalnej trwałości i terminu przydatności do spożycia a także przetrzymywanie zbędnych przedmiotów w przestrzeni produkcyjnej zakładu żywienia zbiorowego - powiedział Mateusz Radko.
W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 5 osób winnych stwierdzonych nieprawidłowości i zaniedbań ukarano mandatami na łączną kwotę 600 zł.
- W trakcie tych kontroli nie stwierdzono żadnych uchybień. Udzielono 4 pouczeń dotyczących obowiązku zasłaniania ust i nosa - poinformował Mateusz Radko z Oddziału Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Wojewódzkiej Stacji Sanitarno -Epidemiologicznej w Rzeszowie.
Łącznie na terenie województwa podkarpackiego skontrolowano 11 restauracji, 7 barów, 11 zakładów małej gastronomii, 6 automatów do lodów oraz 41 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych, w tym imprezy plenerowe, sklepy cukiernicze, dom weselny, sezonowy punkt sprzedaży środków spożywczych, ośrodek wypoczynkowy.
W dni wolne od pracy przeprowadzono 16 kontroli sanitarnych, natomiast po zakończonych godzinach urzędowania skontrolowano 11 obiektów zajmujących się produkcją i wprowadzaniem do obrotu żywności.
- W dalszym ciągu kontrolujący odnotowują nieprzestrzeganie przez przedsiębiorców wymogów sanitarno-higienicznych, zarówno przy produkcji, jak i obrocie środkami spożywczymi. Stwierdzono między innymi niewłaściwy stan techniczny pomieszczeń i wyposażenia, brak zapisów potwierdzających utrzymywanie instrukcji i procedur opracowanych w ramach systemu HACCP, brak segregacji asortymentowej w urządzeniach chłodniczych, wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po upływie daty minimalnej trwałości i terminu przydatności do spożycia a także przetrzymywanie zbędnych przedmiotów w przestrzeni produkcyjnej zakładu żywienia zbiorowego - powiedział Mateusz Radko.
W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 5 osób winnych stwierdzonych nieprawidłowości i zaniedbań ukarano mandatami na łączną kwotę 600 zł.
Źródło: WSSE Rzeszów, Autor: /AJ/
~Ryszard
24-08-2020 21:18 6 33
~Sanepit
23-08-2020 13:26 7 32
~xxx
22-08-2020 14:30 3 34
~niewolnik
21-08-2020 23:31 3 53