Od 27 lipca do 2 sierpnia Państwowa Inspekcja Sanitarna w ramach Akcji Lato przeprowadziła na Podkarpaciu kontrole sanitarne 285 obiektów żywnościowo-żywieniowych. Jakie wyniki były w powiecie krośnieńskim?
W ciągu tygodnia na Podkarpaciu skontrolowano łącznie 8 restauracji, 2 bary, 2 stołówki, 15 zakładów małej gastronomii (np. ruchome punkty gastronomiczne), 1 wytwórnię ciast i lodów, 8 automatów do produkcji lodów, 25 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych (punkty sprzedaży żywności, np. lodów gałkowanych, sklepy spożywczo-przemysłowe, środek transportu do przewozu żywności).

W obiektach, w których ujawniono nieprawidłowości stwierdzano między innymi: niewłaściwy stan sanitarno-techniczny zaplecza kuchennego (ubytki płytek w posadzce); zniszczone, skorodowane półki w lodówce usytuowanej w pomieszczeniu magazynowym; zły stan sanitarno-techniczny ścian i sufitów w zakładzie, nie okazano do wglądu dokumentu potwierdzającego odbiór zużytego tłuszczu smażalniczego; niewłaściwe postępowanie z odpadami komunalnymi; nie okazano do wglądu orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych osób pracujących w styczności z żywnością; personel nie posiadał osłony na usta i nos podczas obsługi klienta; brak odzieży ochronnej pracowników; brudne urządzenia chłodnicze i podłogi; brak dostępu do umywalki do mycia rąk i do urządzenia do mycia sprzętu roboczego; naczynia do przygotowywania mieszanki do lodów przechowywane w umywalce do mycia rąk; środki spożywcze przechowywane bezpośrednio na posadzce; nieprawidłowe mycie i płukanie gałkownicy do lodów.

- W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 3 osoby winne stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 550 zł. Wydano 4 decyzje administracyjne nakazujące usunięcie usterek technicznych - poinformowała Dorota Gibała, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.

Od 27 lipca do 2 sierpnia Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krośnie skontrolowała 2 restauracje, 1 bar, 2 zakłady małej gastronomii, 2 automaty do produkcji lodów oraz 5 zakładów oznaczonych jako inne (w tym punkt sprzedaży lodów gałkowych).

- Podczas tych kontroli stwierdzono uchybienia takie jak brak odzieży ochronnej pracowników, brak maseczek zasłaniających twarz lub nie stosowanie ich w trakcie obsługi klienta, brak dokumentacji zdrowotnej pracowników. Zastosowano upomnienia słowne o konieczności zasłaniania ust i nosa. Nie wydano żadnej decyzji o unieruchomieniu zakładu. Nie wystawiano też żadnych mandatów - powiedział Mateusz Radko z Oddziału Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.

~Wale w kakao

09-08-2020 16:12 8 18

Sanepit to jakaś porażka.
Odpowiedz

~Czysty

09-08-2020 04:23 6 23

Testy na owocach uważam za niemoralne, choć zgadzam się absolutnie w temacie mango. Jadłem ostatnio w sanepidzie i znalazłem czarne loczki w zupie.
Szkoda słów, żegnam.
Odpowiedz

~Przywłoka

08-08-2020 16:30 6 17

Z tym sanepidem to bajka widziałam jak p.z sanepidu kontrolował restaurację na chybcika A puzniej zjadła wykwintny obiad i nawet nie zwróciła na brud okiem nie mówiąc o innych sprawach.czarne włosy powinna dostać nagrodę Nobla za sumienność.
Odpowiedz

~popiseram

08-08-2020 06:10 6 26

I dobrze. jedzenie/ nie wyłączając owocow i warzyw/ powinno nosić przyubice. znamy dobrze sprawę mango
jestem zaniepokojona że nie zleca się więcej testów owocom czy choćby olejom silnikowym.
Odpowiedz

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. terazKrosno.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.