Od 18 maja możemy pójść do restauracji i kawiarni. Sprawdź, jak trzeba się będzie zachować w nowej rzeczywistości.
Od 18 maja wchodzą przepisy, które pozwalają na otwarcie restauracji, kawiarni czy barów. Jednak ich właściciele muszą zachować jednak pewne rygory, a klienci przyzwyczaić się do nich. Obecnie można spożyć posiłek zarówno w tzw. ogródkach restauracyjnych, jak i na sali w restauracji, barze, kawiarni czy w food court (czyli w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej w centrach handlowych).

Ile gości w restauracji?

W restauracji, barze czy kawiarni obowiązuje limit gości. Na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 metry kwadratowe. Obowiązują też wymogi dotyczącego odległości. Między stolikami (licząc od krańca blatów) powinno być 2 metry odległości. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 metr pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 metra ponad blat stolika. Goście siedzący przy osobnych stolikach muszą zachować dystans co najmniej 1,5 metra.

Bez samoobsługi

Dodatki takie cukier, jednorazowe sztućce, serwetki nie będą mogły być dostępne w przestrzeni wspólnej. Będę wydawane bezpośrednio do zamówienia przez obsługę.
Z użycia są wyłączone przestrzenie samoobsługowe, w tym bary sałatkowe, bufety oraz dozowniki do samodzielnego nalewania napojów.

Z kim można usiąść przy stoliku?

Przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedyncze osoby, chyba, że odległości między nimi wynoszą min 1,5 m i nie siedzą oni naprzeciw siebie. Wyjątkiem są stoliki, w których zamontowano przegrody, np. z pleksi, pomiędzy osobami.

dezynfekcja w restauracji


Maseczki dla obsługi

Zarówno kelnerzy, jak i inne osoby z obsługi (np. kasjerzy) powinni nosić maseczki oraz rękawiczki. Alternatywą dla rękawiczek jest każdorazowa dezynfekcja rąk po wykonanej usłudze.

Dezynfekcja klientów

Klientów obowiązuje dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. W środku lokalu mają być udostępnione dozowniki z płynem do dezynfekcji rąk dla gości w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/ kasowych) oraz przy wyjściu z toalet.

Dezynfekcja stolików

Minimum co 15 minut należy dezynfekować powierzchnie wspólne, z którymi stykają się klienci, z wyłączeniem podłogi. Wymagana jest każdorazowa dezynfekcja stolika po zakończeniu obsługi gości lokalu gastronomicznego przy danym stoliku. Po zakończonej dezynfekcji stolik powinien zostać oznaczony napisem: „zdezynfekowano”. Wyłączone z użycia mają być suszarki nadmuchowe. W łazienkach ma być stosowany papier do wycierania rąk.

A co Wy sądzicie o tych nowych zasadach?

Udostępnij ten artykuł znajomym: