Tradycje i smaki 4 pór roku
19.06.2014 11:13Kultura i rozrywka / Miejsce Piastowe
Kartacze po podkarpacku, tradycyjne pierogi i gołąbki, parzybroda czy śliwka na rauszu, tego wszystkiego będzie można zakosztować już w sobotę, podczas imprezy plenerowej, "Wianki" w Niżnej Łące.
W trakcie tej cyklicznej imprezy, wystąpią m.in. The Frends, Groovinscy, Eris, odbędzie się również prezentacja lokalnych produktów i potraw przygotowana przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Miejsce Piastowe. Prezentacja ta jest podsumowaniem realizowanego od marca projektu pn. "Tradycje i smaki 4 pór roku – promocja produktów tradycyjnych z terenu Gminy Miejsce Piastowe" współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
W ramach projektu odbyły się cztery warsztaty kulinarne. Uczestniczki, które na co dzień działają w Kołach Gospodyń Wiejskich na terenie naszej Gminy, tym razem wyjątkowo nie gotowały, a obserwowały, poznawały tajniki kuchni i dzieliły się spostrzeżeniami. Prowadzący w ciekawy sposób pokazali jak wykorzystać lokalne produkty w prostych, a zarazem bardzo eleganckich daniach. W takcie zajęć panowała swobodna atmosfera, a uczestniczki chętnie włączyły się we wspólne gotowanie. Warsztaty zaowocowały propozycjami tradycyjnych przepisów, które zostaną zaprezentowane podczas Wianków nad Jasiołką.
Potrawy prezentowane będą na tradycyjnych, drewnianych straganach, które zostały zakupione w ramach projektu.
Zapraszamy do degustacji. Uczestnicy imprezy będą mieli okazję bezpłatnie spróbować wielu ciekawych dań a na końcu zagłosować na najsmaczniejszą potrawę i na najciekawszy przepis.
W ramach projektu odbyły się cztery warsztaty kulinarne. Uczestniczki, które na co dzień działają w Kołach Gospodyń Wiejskich na terenie naszej Gminy, tym razem wyjątkowo nie gotowały, a obserwowały, poznawały tajniki kuchni i dzieliły się spostrzeżeniami. Prowadzący w ciekawy sposób pokazali jak wykorzystać lokalne produkty w prostych, a zarazem bardzo eleganckich daniach. W takcie zajęć panowała swobodna atmosfera, a uczestniczki chętnie włączyły się we wspólne gotowanie. Warsztaty zaowocowały propozycjami tradycyjnych przepisów, które zostaną zaprezentowane podczas Wianków nad Jasiołką.
Potrawy prezentowane będą na tradycyjnych, drewnianych straganach, które zostały zakupione w ramach projektu.
Zapraszamy do degustacji. Uczestnicy imprezy będą mieli okazję bezpłatnie spróbować wielu ciekawych dań a na końcu zagłosować na najsmaczniejszą potrawę i na najciekawszy przepis.
Źródło: M.Trybus / Gmina Miejsce Piastowe
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!