Nalewka z Krosna z nagrodą Grand Prix
17.05.2019 13:08Kultura i rozrywka / Krosno
Nalewka "Pigwa staropolska" otrzymała główną nagrodę Grand Prix w III Międzynarodowym Konkursie Nalewek, który odbył się w ramach tegorocznej majówki w miejscowości Narol.
Krośnianin Mateusz Nowak za swoją nalewkę "Pigwa staropolska" otrzymał główną nagrodę Grand Prix w III Międzynarodowym Konkursie Nalewek, który odbył się w ramach tegorocznej majówki w miejscowości Narol.
Twórcy domowych trunków stanęli w szranki w Narolu już po raz siódmy. Tegoroczny konkurs był podzielony na dwie części: VII Konkurs Smaków Nalewek Regionalnych oraz III Międzynarodowy Konkurs Nalewek. W gronie jury zasiedli specjaliści z całej Polski, w tym osoby od kilkudziesięciu lat trudniące się produkcją nalewek, zdobywcy nagród w ogólnopolskich konkursach, czy też sommelierzy. Do konkursu zgłoszono 76 nalewek z kraju i zagranicy. 4 maja jury obradowało przez całe popołudnie, by po godzinie 18, na scenie zabytkowego Pałacu Łosiów w Narolu ogłosić wyniki. Członkowie Kapituły zwrócili uwagę na bardzo wysoki poziom konkursu i wysoką jakość przygotowanych do oceny nalewek.
Grand Prix oraz nagrodę im. Hrabiego Feliksa Antoniego Łosia (kryształowa karafka wraz z zestawem kieliszków) w III Międzynarodowym Konkursie Nalewek zdobył Mateusz Nowak z Krosna za nalewkę pigwa staropolska. Pierwsze miejsce i nagrodę główną w konkursie międzynarodowym zdobył Tomasz Badowiec z Tarnowskich Gór za nalewkę mirabelkówka, drugie miejsce zajął Wiktor Kląskała-Mroczek z Warszawy za nalewkę pigwowiec, a trzecie miejsce przypadło Agnieszce Nowocień z Wsoli za nalewkę z dzikiej czereśni. Laureaci otrzymali kryształowe karafki z wizerunkiem Św. Floriana. Ponadto wyróżnienie otrzymał Czesław Maszczyk z Piotrkowa Trybunalskiego za nalewki z rokitnika oraz pigwówkę.
W VII Konkursie Smaków Nalewek Regionalnych pierwsze miejsce i tytuł „Najlepszej Roztoczańskiej Nalewki” oraz kryształową karafkę zdobył Kazimierz Kniaź z Zamościa za nalewkę mirabelkówka. Drugie miejsce zajął Paweł Kniaź z Zamościa za nalewkę pigwową. Trzecie miejsce również przypadło Kazimierzowi Kniaziowi, tym razem za nalewkę smorodinówka. Kapituła przyznała ponadto wyróżnienie za nalewkę smorodina Edycie Szast z Jatutowa.
Oceny nalewek w III Międzynarodowym Konkursie Nalewek oraz VII Konkursie Smaków Nalewek Regionalnych dokonała Kapituła Konkursowa w składzie: Zbigniew Sierszuła - Przewodniczący Kapituły, Katarzyna Federowicz, Mariusz Fik, Przemysław Palonka, Wojciech Suchanek, Krzysztof Szawara oraz Jan Wolańczyk.
Twórcy domowych trunków stanęli w szranki w Narolu już po raz siódmy. Tegoroczny konkurs był podzielony na dwie części: VII Konkurs Smaków Nalewek Regionalnych oraz III Międzynarodowy Konkurs Nalewek. W gronie jury zasiedli specjaliści z całej Polski, w tym osoby od kilkudziesięciu lat trudniące się produkcją nalewek, zdobywcy nagród w ogólnopolskich konkursach, czy też sommelierzy. Do konkursu zgłoszono 76 nalewek z kraju i zagranicy. 4 maja jury obradowało przez całe popołudnie, by po godzinie 18, na scenie zabytkowego Pałacu Łosiów w Narolu ogłosić wyniki. Członkowie Kapituły zwrócili uwagę na bardzo wysoki poziom konkursu i wysoką jakość przygotowanych do oceny nalewek.
Grand Prix oraz nagrodę im. Hrabiego Feliksa Antoniego Łosia (kryształowa karafka wraz z zestawem kieliszków) w III Międzynarodowym Konkursie Nalewek zdobył Mateusz Nowak z Krosna za nalewkę pigwa staropolska. Pierwsze miejsce i nagrodę główną w konkursie międzynarodowym zdobył Tomasz Badowiec z Tarnowskich Gór za nalewkę mirabelkówka, drugie miejsce zajął Wiktor Kląskała-Mroczek z Warszawy za nalewkę pigwowiec, a trzecie miejsce przypadło Agnieszce Nowocień z Wsoli za nalewkę z dzikiej czereśni. Laureaci otrzymali kryształowe karafki z wizerunkiem Św. Floriana. Ponadto wyróżnienie otrzymał Czesław Maszczyk z Piotrkowa Trybunalskiego za nalewki z rokitnika oraz pigwówkę.
W VII Konkursie Smaków Nalewek Regionalnych pierwsze miejsce i tytuł „Najlepszej Roztoczańskiej Nalewki” oraz kryształową karafkę zdobył Kazimierz Kniaź z Zamościa za nalewkę mirabelkówka. Drugie miejsce zajął Paweł Kniaź z Zamościa za nalewkę pigwową. Trzecie miejsce również przypadło Kazimierzowi Kniaziowi, tym razem za nalewkę smorodinówka. Kapituła przyznała ponadto wyróżnienie za nalewkę smorodina Edycie Szast z Jatutowa.
Oceny nalewek w III Międzynarodowym Konkursie Nalewek oraz VII Konkursie Smaków Nalewek Regionalnych dokonała Kapituła Konkursowa w składzie: Zbigniew Sierszuła - Przewodniczący Kapituły, Katarzyna Federowicz, Mariusz Fik, Przemysław Palonka, Wojciech Suchanek, Krzysztof Szawara oraz Jan Wolańczyk.
Autor: Mateusz Nowak
~Borewicz
18-05-2019 18:37 26 42
~Jaszczuk
17-05-2019 17:52 24 112
~Jak..
17-05-2019 17:24 22 124