Sukces ucznia Gastronomika w ogólnopolskim konkursie i nagroda dla szkoły
28.01.2015 18:33Szkolne wieści / Iwonicz-Zdrój
Miniony rok obfitował w liczne sukcesy uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. Jednym z nich był wysoki wynik Pawła Śnieżka, ucznia klasy IV technikum w zawodzie kelner w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim MONIN CUP JUNIOR POLAND 2014.
Należy również zaznaczyć, że Paweł Śnieżek reprezentował iwonicki "Gastronomik" jako jeden z 26 uczestników konkursu z całej Polski.
W pierwszej części konkursu uczestnicy wykonywali blind test, w którym na podstawie smaku i zapachu mieli odgadnąć 6 różnych syropów marki MONIN oraz przygotowali stworzone przez siebie 4 porcje long drinków bezalkoholowych, wybraną przez siebie metodą w ciągu 7 minut. W tej konkurencji uczeń ZSGH zajął III miejsce i przeszedł do ścisłego finału, do którego zakwalifikowała się najlepsza ósemka zawodników.
W finale konkursu punkty zostały wyzerowane. Do zadań uczestników należało przygotowanie 4 porcji drinków bezalkoholowych metodą blenderowania w ciągu 7 minut. Drinki oceniane były przez dwie profesjonalne komisje: techniczną – Master Bartender - mistrzowie barmańscy ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów i degustacyjną - ambasadorzy MONIN, SPB, Hamilton Beach, Winterhalter, MSBiS. Sędziowie oceniali technikę wykonania koktajlu zgodnie ze standardami International Bartenders’ Association. Za notę degustacyjną odpowiadało specjalne jury, oceniające wygląd, zapach i smak kompozycji. W finałowym etapie konkursu doceniono talent i umiejętności ucznia "Gastronomika" przyznając mu VI miejsce.
Poprzez udział w konkursie uczeń mógł uczestniczyć w pokazie szkoleniowym poprowadzonym przez pana Wojciecha Urbańskiego – mistrza świata IBA 2014 w kategorii Coctail Classic.
Nagrodą za wysoki wynik Pawła były warsztaty barmańskie przeprowadzone przez Brand Ambasador Monin, pana Mariusza Pietryka. Odbyły się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju 21 stycznia 2015 r. i uczestniczyli w nich uczniowie z klas: I, II, i IV technikum w zawodzie kelner. Zajęcia były poświęcone możliwościom wykorzystania syropów i puree owocowych do produkcji koktajli. Zaprezentowane zostały również rożne techniki wykonania koktajli, proste sposoby garnirowania i oryginalne formy podania tych napojów.
Sponsorem warsztatów była firma Monin, która ufundowała dla szkoły syropy barmańskie oraz darmowe szkolenie MASTER MONIN dla dwóch uczniów.
W pierwszej części konkursu uczestnicy wykonywali blind test, w którym na podstawie smaku i zapachu mieli odgadnąć 6 różnych syropów marki MONIN oraz przygotowali stworzone przez siebie 4 porcje long drinków bezalkoholowych, wybraną przez siebie metodą w ciągu 7 minut. W tej konkurencji uczeń ZSGH zajął III miejsce i przeszedł do ścisłego finału, do którego zakwalifikowała się najlepsza ósemka zawodników.
W finale konkursu punkty zostały wyzerowane. Do zadań uczestników należało przygotowanie 4 porcji drinków bezalkoholowych metodą blenderowania w ciągu 7 minut. Drinki oceniane były przez dwie profesjonalne komisje: techniczną – Master Bartender - mistrzowie barmańscy ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów i degustacyjną - ambasadorzy MONIN, SPB, Hamilton Beach, Winterhalter, MSBiS. Sędziowie oceniali technikę wykonania koktajlu zgodnie ze standardami International Bartenders’ Association. Za notę degustacyjną odpowiadało specjalne jury, oceniające wygląd, zapach i smak kompozycji. W finałowym etapie konkursu doceniono talent i umiejętności ucznia "Gastronomika" przyznając mu VI miejsce.
Poprzez udział w konkursie uczeń mógł uczestniczyć w pokazie szkoleniowym poprowadzonym przez pana Wojciecha Urbańskiego – mistrza świata IBA 2014 w kategorii Coctail Classic.
Nagrodą za wysoki wynik Pawła były warsztaty barmańskie przeprowadzone przez Brand Ambasador Monin, pana Mariusza Pietryka. Odbyły się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju 21 stycznia 2015 r. i uczestniczyli w nich uczniowie z klas: I, II, i IV technikum w zawodzie kelner. Zajęcia były poświęcone możliwościom wykorzystania syropów i puree owocowych do produkcji koktajli. Zaprezentowane zostały również rożne techniki wykonania koktajli, proste sposoby garnirowania i oryginalne formy podania tych napojów.
Sponsorem warsztatów była firma Monin, która ufundowała dla szkoły syropy barmańskie oraz darmowe szkolenie MASTER MONIN dla dwóch uczniów.
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!