Po raz 15. w ramach festiwalu "Karpackie Klimaty" zorganizowany został konkurs na "Ulubiony Chleb Krośnian". W tym roku do rywalizacji o tytuł przystąpiło siedem piekarni.
Głosowanie na "Ulubiony Chleb Krośnian" odbywało się przez dwa festiwalowe dni na krośnieńskim rynku. Łącznie oddano 1 160 głosów.

Najwyższe uznanie zdobył zdecydowanie (42 proc. głosów) chleb nr 6 - "Chleb Magnat żytni bogaty w ziarna" z piekarni ANWIT. Zdobył tym samym certyfikat "Ulubiony Chleb Krośnian".
II miejsce (14,5 proc. głosów) głosów zdobył chleb nr 2 - „Chleb żytni na zakwasie z suszonymi pomidorami i bazylią” z piekarni Macieja Muni, a miejsce III (14 proc.) głosów zdobył chleb nr 3 - „Chleb żytni bez drożdży z ziarnami” z Piekarni Kopacz.

Ponadto w konkursie wzięły udział: „Chleb lany żytnio-pszenny z pestkami dyni” z piekarni Wiesławy i Jerzego Sajdak, „Chleb z dynią żytni z domieszką pszennej mąki” z Piekarni Rodzinnej Guzik, „Chleb Siła Błonnika żytnio-pszenny” z piekarni Mariana Krukierka oraz „Chleb łubinowy” z EKO Piekarni Kiełtyka.

Konkurs zorganizowany został przez Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie przy współpracy z Muzeum Rzemiosła w Krośnie i Zespołem Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie.

~Rambo

24-08-2021 20:11 23 46

Kopacz się nie umywa z wypiekami do chleba z Korczyny, szkoda tylko że Korczyna nie bierze udziału w konkursie
Odpowiedz

~Obserwator

24-08-2021 19:08 29 42

Najlepszy chleb z Piekarnii KOPACZ.Smacznego.
Odpowiedz

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. terazKrosno.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.