Uwaga! Salmonella w tatarze wołowym
02 grudnia, 2021Wiadomości / Krosno

(fot. GIS)
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200g.
Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200 g. Spożycie żywności zanieczyszczonej salmonellą może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 3210312
Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent - Zakłady Mięsne Łuków S.A., zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe. Ponadto zakład, w ramach działań własnych, dokona weryfikacji produkcji poprzez badania w kierunku Salmonella spp. 10 kolejnych partii produkcyjnych. Dodatkowo zakład poinformował wszystkich odbiorców w ramach nadzoru właścicielskiego.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie, pod którego nadzorem znajduje się producent, nakazał niezwłoczne rozpoczęcie wycofania produktu z rynku. Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło: GIS
~Masło
04-12-2021 10:08 19 26
~Prawdziwy Wolak cebulak
03-12-2021 09:53 24 35
~Szajs
02-12-2021 22:45 20 32