Wielki sukces ucznia Gastronomika w Austrii
05 kwietnia, 2016Wiadomości / Iwonicz-Zdrój
Uczeń Zespołu Szkół Gatronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju, Maciej Dudek, trzykrotnie stanął na podium zawodów barmańskich MONIN Schülercup 2016, pokonując 42 zawodników z Europy.
Jedenasta już edycja konkursu odbyła się 17 marca w Austrii w miejscowości Retz. Maciek reprezentował Polskę jako finalista Ogólnopolskiego Konkursu dla Młodych Barmanów MONIN Cup Junior 2015.
Maciek Dudek okazał się najlepszy w technice pracy oraz w dekoracji drinka, natomiast w klasyfikacji ogólnej zajął III miejsce. Jego perfekcyjnie wykonany drink „TASTE OF PARADISE” oraz urzekająco piękna dekoracja wzbudziły zachwyt całego jury oraz wszystkich uczestników konkursu.
Podczas rozgrywek Maciek skomponował i wykonał 4 porcje long drinków na bazie syropów marki MONIN wybraną przez siebie metodą w ciągu 8 minut. Wykonywał także blind test, w którym na podstawie zapachu miał odgadnąć 10 różnych syropów marki MONIN oraz 3 rodzaje alkoholi.
W kolejnym etapie konkursu przygotowywał dekorację w czasie 45 minut, a następnie wykonał, zgodnie ze swoją unikalną recepturą, 4 porcje long drinków bezalkoholowych.
Wykonanie drinka podlegało bardzo skrupulatnej ocenie technicznej, zaś sam drink ocenie degustacyjnej. Każdy etap konkursu był oddzielnie punktowany.
Opiekunem podczas przygotowań ucznia do konkursu była pani Irena Ząbkiewicz.
Wyjazd na zawody barmańskie do Austrii został ufundowany przez firmę SCM, wyłącznego importera produktów MONIN, jako nagroda za zwycięstwo w polskiej edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla Młodych Barmanów MONIN Cup Junior 2015.
Maciek Dudek okazał się najlepszy w technice pracy oraz w dekoracji drinka, natomiast w klasyfikacji ogólnej zajął III miejsce. Jego perfekcyjnie wykonany drink „TASTE OF PARADISE” oraz urzekająco piękna dekoracja wzbudziły zachwyt całego jury oraz wszystkich uczestników konkursu.
Podczas rozgrywek Maciek skomponował i wykonał 4 porcje long drinków na bazie syropów marki MONIN wybraną przez siebie metodą w ciągu 8 minut. Wykonywał także blind test, w którym na podstawie zapachu miał odgadnąć 10 różnych syropów marki MONIN oraz 3 rodzaje alkoholi.
W kolejnym etapie konkursu przygotowywał dekorację w czasie 45 minut, a następnie wykonał, zgodnie ze swoją unikalną recepturą, 4 porcje long drinków bezalkoholowych.
Wykonanie drinka podlegało bardzo skrupulatnej ocenie technicznej, zaś sam drink ocenie degustacyjnej. Każdy etap konkursu był oddzielnie punktowany.
Opiekunem podczas przygotowań ucznia do konkursu była pani Irena Ząbkiewicz.
Wyjazd na zawody barmańskie do Austrii został ufundowany przez firmę SCM, wyłącznego importera produktów MONIN, jako nagroda za zwycięstwo w polskiej edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla Młodych Barmanów MONIN Cup Junior 2015.
Źródło: inf. prasowa
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!