W Krośnie wybrali najlepszego cukiernika
10 stycznia, 2017Wiadomości / Krosno
Barbara Bartoń reprezentująca Zespół Szkół Spożywczych w Rzeszowie zwyciężyła w XIV Wojewódzkim Turnieju o Tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Turniej odbył się 10 stycznia 2017 w Krośnie.
XIV edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik pod Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Krosna oraz Podkarpackiego Kuratora Oświaty odbyła się we wtorek 10 stycznia w Krośnie.
Etap wojewódzki podzielony został na dwie części. W pierwszej teoretycznej, uczniowie rozwiązywali test sprawdzający ich wiedzę. W drugiej praktycznej, trwającej pięć godzin, musieli wykonać tort, figurki marcepanowe, eksponat lub element dekoracyjny z karmelu lub czekolady oraz ciasteczka bankietowe. Wykonane prace musiały nawiązywać do tegorocznego tematu "W krainie dobranocek".
- Dla uczniów najtrudniejsze były do wykonania figurki marcepanowe - mówi Alicja Kus, nauczyciel ZSP Nr 2 w Krośnie, członek komisji konkursowej. Obecnie jest mało zakładów cukierniczych wykonujących takie figurki. - Trzeba mieć szczególne umiejętności artystyczne tworząc ozdoby z marcepanu - dodaje Alicja Kus.
Do tegorocznej edycji turnieju zgłoszonych zostało 9 uczniów. Niestety dwoje w ostatniej chwili zrezygnowało z powodów zdrowotnych. - Poziom był bardzo wyrównany, bardzo wysoki. Komisja konkursowa miała bardzo duży problem żeby wybrać tego najlepszego - przyznaje Alicja Kus.
Pierwsze miejsce, tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i przepustkę do III etapu ogólnopolskiego zdobyła Barbara Bartoń reprezentująca Zespół Szkół Spożywczych w Rzeszowie. Jej praca przedstawiająca Rumcajsa wychodzącego ze starego telewizora i Krecika szczególnie zachwyciła komisję konkursową.
Klasyfikacja końcowa turnieju:
1. Barbara Bartoń - ZSZ Rzeszów
2. Justyna Zajdel - ZSP Nr 2 Krosno
3. Monika Witek - RZSZ Pizno
4. Joanna Sykała - ZSZ Rzeszów
5. Aleksandra Flis ex aequo Norbert Kosiba - ZSUiS Jasło
6. Paulina Ochał - ZSP Nr 2 Krosno
Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe, a najlepsi uczniowie wraz z nauczycielami puchary.
Organizatorem turnieju był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. ks. St. Szpetnara w Krośnie oraz trzeci rok z rzędu Cukiernia Jagusia w Krośnie w której odbyła się część praktyczna. W cukierni panuje miła i przyjemna atmosfera, cukiernia zawsze bardzo chętnie gości uczniów z naszej szkoły, chętnie dzieli się swoimi doświadczeniami i umiejętnościami, chętnie do niej wracamy - zaznacza Alicja Kus.
Za rok zapowiada się jubileuszowa, XV edycja turnieju.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć.
Etap wojewódzki podzielony został na dwie części. W pierwszej teoretycznej, uczniowie rozwiązywali test sprawdzający ich wiedzę. W drugiej praktycznej, trwającej pięć godzin, musieli wykonać tort, figurki marcepanowe, eksponat lub element dekoracyjny z karmelu lub czekolady oraz ciasteczka bankietowe. Wykonane prace musiały nawiązywać do tegorocznego tematu "W krainie dobranocek".
- Dla uczniów najtrudniejsze były do wykonania figurki marcepanowe - mówi Alicja Kus, nauczyciel ZSP Nr 2 w Krośnie, członek komisji konkursowej. Obecnie jest mało zakładów cukierniczych wykonujących takie figurki. - Trzeba mieć szczególne umiejętności artystyczne tworząc ozdoby z marcepanu - dodaje Alicja Kus.
Do tegorocznej edycji turnieju zgłoszonych zostało 9 uczniów. Niestety dwoje w ostatniej chwili zrezygnowało z powodów zdrowotnych. - Poziom był bardzo wyrównany, bardzo wysoki. Komisja konkursowa miała bardzo duży problem żeby wybrać tego najlepszego - przyznaje Alicja Kus.
Pierwsze miejsce, tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i przepustkę do III etapu ogólnopolskiego zdobyła Barbara Bartoń reprezentująca Zespół Szkół Spożywczych w Rzeszowie. Jej praca przedstawiająca Rumcajsa wychodzącego ze starego telewizora i Krecika szczególnie zachwyciła komisję konkursową.
Klasyfikacja końcowa turnieju:
1. Barbara Bartoń - ZSZ Rzeszów
2. Justyna Zajdel - ZSP Nr 2 Krosno
3. Monika Witek - RZSZ Pizno
4. Joanna Sykała - ZSZ Rzeszów
5. Aleksandra Flis ex aequo Norbert Kosiba - ZSUiS Jasło
6. Paulina Ochał - ZSP Nr 2 Krosno
Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe, a najlepsi uczniowie wraz z nauczycielami puchary.
Organizatorem turnieju był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. ks. St. Szpetnara w Krośnie oraz trzeci rok z rzędu Cukiernia Jagusia w Krośnie w której odbyła się część praktyczna. W cukierni panuje miła i przyjemna atmosfera, cukiernia zawsze bardzo chętnie gości uczniów z naszej szkoły, chętnie dzieli się swoimi doświadczeniami i umiejętnościami, chętnie do niej wracamy - zaznacza Alicja Kus.
Za rok zapowiada się jubileuszowa, XV edycja turnieju.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć.
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!