Ewelina Józefczyk, uczennica klasy II technikum w zawodzie kelner z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju , zdobyła I miejsce na Mistrzostwach Młodych Kelnerów zorganizowanych przez Stowarzyszenie Kelnerów Polskich i Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Siedlcach, pod Patronatem Honorowym Prezydenta Miasta Siedlce - Wojciecha Kudelskiego.
  
W konkursie wzięło udział 12 szkół : ZSS-G Warszawa ; ZSP-Siedlce ; ZSP-CKP-Garwolin ; ZS-Łuków ; ZSG-Łódź ; ZSS-Radom ; ZSG-CKR-Rudka ; ZSP-Jasieniec ; ZSP-Żelechów ; ZSP-Radzyń Podlaski ; ZS-Łosice i ZSGH-Iwonicz-Zdrój.

Uczestniczy rywalizowali o tytuł najlepszego kelnera w następujących konkurencjach:
I - Test wiedzy z zakresu obsługi konsumenta
II - Serwis zupy z wazy obejmujący nakrycie stołu, serowanie zupy dla dwóch gości oraz wykonanie czynności porządkowych po obsłudze gości.
III - Serwis wina musującego obejmujący przygotowanie stołu dla dwóch gości, otwarcie wina, nalanie hiszpańskiego wina CAVA oraz porządkowanie po obsłudze gości.

Ewelina Józefczyk

Czas do wykonania każdej konkurencji był ograniczony:
- Test rozwiązywano w ciągu 10 minut (15 pytań w tym otwarte)
- Część praktyczna (serwowanie zupy i wina - po 8 minut)

Ewelina Józefczyk

Do etapu II zakwalifikowało się 5-ciu uczestników, których zadaniem było obsługa dwóch gości z Jury według karty menu przygotowanej przez Stowarzyszenie Kelnerów Polskich.

Ocenie podlegało :
- przyjęcie zamówienia
- przygotowanie stołu do obsługi
- realizowanie zamówienia według kolejności podawania
- porządkowanie po wykonaniu zadania

Ewelina Józefczyk

Jury - przedstawiciele Stowarzyszenia Kelnerów Polskich przyznało Ewelinie Józefczyk I miejsce i nagrodę główną : weekendowy pobyt w Hotelu Spa Dr Ireny Eris, a także wiele innych nagród, np. blender, książki gastronomiczne i zestawy do obsługi kelnerskiej.
Konkurs przebiegał na bardzo wysokim poziomie organizacyjnym, oprócz perfekcyjnie przeprowadzonych konkurencji konkursowych zakończonych pokazem prawidłowo wykonanej obsługi uczestnicy mieli okazję obserwować pokaz barmański – FLAIR i kelnerski – flambirowanie owoców oraz wysłuchać prelekcji sommeliera Bogdana Migasa.

Do konkursu uczennicę przygotowała Marta Fejkiel.