Uczniowie "Gastronomika" odbyli staż w Bolonii
06 czerwca, 2018Szkolne wieści / Iwonicz-Zdrój
Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju odbyli staż w Bolonii.
Kolejna grupa stażystów z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju wyjechała zdobywać wiedzę i doświadczenie zawodowe w Bolonii, kulinarnej stolicy Włoch. Uczennice i uczniowie biorący udział w projekcie Power "Skarby regionów Europy/Treasure regions" finansowanym w całości ze środków Unii Europejskiej.
To już czwarta i ostatnia grupa wyjeżdżająca za granicę na staż zawodowy w obecnym projekcie, poprzednie były w hiszpańskiej Maladze, włoskim Reggio Emilia i bułgarskiej Sofii.
Głównym celem projektu jest zapewnienie uczniom ZSGH możliwości zdobycia zawodowego doświadczenia i wykształcenia na międzynarodowym poziomie, co pozwoli na zwiększenie szans na zatrudnienie poprzez zdobycie nowych umiejętności, w tym językowych i zawodowych.
Stażyści pracowali w popularnych wśród mieszkańców Bolonii restauracjach, trattoriach i kawiarniach. Uczyli się przygotowywać lokalne dania, poznali regionalne produkty, sposoby ich wykorzystywania w kuchni, nowe techniki sporządzania potraw i deserów. Poznali miasto i jego mieszkańców, rozwijali umiejętności komunikacyjne w języku angielskim i włoskim.
W czasie wolnym zwiedzali – przepiękną Florencję, klimatyczną Wenecję oraz nadmorskie Rimini. Podziwiali perły architektury, zrobili mnóstwo zdjęć, kupowali pamiątki, próbowali pysznych włoskich gelati, pili prawdziwe espresso i pracowali na niesamowite wspomnienia.
Taki wyjazd uczy samodzielności, ale również współpracy w grupie. Bariery językowe znikają, młodzi ludzie otwierają się na świat, odkrywają nowe smaki, wzrasta ich motywacja do dalszej nauki i zdobywania doświadczeń. Staże zawodowe w ramach projektów Power czy Erasmus+ są w ZSGH dostępne dla każdego, kto zapracuje na nie dobrymi ocenami, frekwencją i działalnością pozalekcyjną. A dzięki temu, że są w całości sfinansowane ze środków Unii Europejskiej, nie stanowią obciążenia dla rodziców uczniów. Polecamy wszystkim udział w projektach unijnych.
To już czwarta i ostatnia grupa wyjeżdżająca za granicę na staż zawodowy w obecnym projekcie, poprzednie były w hiszpańskiej Maladze, włoskim Reggio Emilia i bułgarskiej Sofii.
Głównym celem projektu jest zapewnienie uczniom ZSGH możliwości zdobycia zawodowego doświadczenia i wykształcenia na międzynarodowym poziomie, co pozwoli na zwiększenie szans na zatrudnienie poprzez zdobycie nowych umiejętności, w tym językowych i zawodowych.
Stażyści pracowali w popularnych wśród mieszkańców Bolonii restauracjach, trattoriach i kawiarniach. Uczyli się przygotowywać lokalne dania, poznali regionalne produkty, sposoby ich wykorzystywania w kuchni, nowe techniki sporządzania potraw i deserów. Poznali miasto i jego mieszkańców, rozwijali umiejętności komunikacyjne w języku angielskim i włoskim.
W czasie wolnym zwiedzali – przepiękną Florencję, klimatyczną Wenecję oraz nadmorskie Rimini. Podziwiali perły architektury, zrobili mnóstwo zdjęć, kupowali pamiątki, próbowali pysznych włoskich gelati, pili prawdziwe espresso i pracowali na niesamowite wspomnienia.
Taki wyjazd uczy samodzielności, ale również współpracy w grupie. Bariery językowe znikają, młodzi ludzie otwierają się na świat, odkrywają nowe smaki, wzrasta ich motywacja do dalszej nauki i zdobywania doświadczeń. Staże zawodowe w ramach projektów Power czy Erasmus+ są w ZSGH dostępne dla każdego, kto zapracuje na nie dobrymi ocenami, frekwencją i działalnością pozalekcyjną. A dzięki temu, że są w całości sfinansowane ze środków Unii Europejskiej, nie stanowią obciążenia dla rodziców uczniów. Polecamy wszystkim udział w projektach unijnych.
Źródło: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!