W gastronomiku odbyło się podsumowanie projektu "Skarby regionów Europy/Treasure regions".
  
Tiramisu, panna cotta, cantuccini, crostata i Pestinos to nazwy deserów które przygotowali uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. Już same nazwy mają w sobie tyle aromatu i smaku, że każdy łasuch od razu entuzjastycznie na nie reaguje. Te pyszne włoskie i hiszpańskie desery wystąpiły 14 czerwca w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju podczas podsumowania projektu „Skarby regionów Europy/Treasure regions” finansowanego w całości z funduszy europejskich w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.

Gastronomik Iwonicz

W projekcie trwającym od 2016 roku 64 uczniów doskonaliło i poszerzało swoje umiejętności praktyczne z zakresu gastronomii i hotelarstwa podczas 4-tygodniowych staży zawodowych i kursów kuchni regionalnej. Hiszpańska Malaga w Andaluzji, włoskie Reggio-Emilia i Bolonia w regionie Emilia Romagna i stolica Bułgarii Sofia skradły serca uczniów i ich opiekunów. „To była niesamowita przygoda i doskonała możliwość poszerzenia zawodowego doświadczenia” – mówią uczestnicy projektu.

Cała szkolna społeczność „Gastronomika” i zaproszeni goście skosztowali pysznych słodkości wykonanych przez stażystów i ich opiekunów. Jednak desery wystąpiły w roli drugoplanowej. Rolę główną odegrała kawa i to kawa w wielu odsłonach. W aromatyczną podróż po świecie do miejsc, w których uprawia i produkuje się kawę zabrali nas absolwenci Gastronomika, Anna Wiśniowska-Dobosz z krośnieńskiej kawiarni #Sogno Caffe i Daniel Dobosz z firmy #More Coffee. Podzielili się swoją pasją i profesją w opowieści ‘Kawa - od krzewu do przelewu’. Zaprezentowali też sposoby alternatywnego parzenia kawy zdobywające coraz większa popularność wśród pasjonatów tego napoju.

Gastronomik Iwonicz

Po prezentacji i degustacji odbyły się warsztaty kawowe prowadzone przez Państwa Doboszów. French press, aeropress, chemex, kawiarka, syfon, drip – to tylko część sposobów sporządzania tego wspaniałego napoju, a każdy dostarcza innych wrażeń smakowych, innej kawy. Jedne warsztaty do bycia mistrzem kawowym nie wystarczą, ale pozwolą rozbudzić świadomość, jak wiele jest, rodzajów kawy i sposobów jej zaparzania i podawania.

14 czerwca za sprawą projektu „skarby regionów Europy był w Gastronomiku świętem dla łasuchów i kawoszy – czyli wszystkich, bo któż z nas nie jest choć jednym z nich.