Juz po raz drugi Starostwo Powiatowe w Krośnie zorganizowało kulinarno - kulturalne przedsięwzięcie, jakim są Targi Kulinariów, które odbyły się 25 maja 2014 r. w Iwoniczu.
Impreza została zorganizowana w ramach projektu współfinansowanego ze środków szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Współorganizatorem był Gminny Ośrodek Kultury w Iwoniczu–Zdroju.

Otwierając Targi i witając zaproszonych gości oraz wystawców wicestarosta Andrzej Guzik wyraził wdzięczność dla Kół Gospodyń Wiejskich, które odpowiedziały na zaproszenie i podjęły się trudnego dzieła jakim jest kultywowanie tradycji kulinarnych naszych babć, mam i przekazywanie ich kolejnym pokoleniom. Słowa podziękowania skierował do osób i instytucji z terenu gminy Iwonicz- Zdrój za pomoc w organizacji przedsięwzięcia.

Głównym celem imprezy jest promocja produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami na terenie powiatu krośnieńskiego, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Targi Kulinariów w Iwoniczu

Wystawcy, którymi byli Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia regionalne i szkoły ponadgimnazjalne kształcące w zawodach gastronomicznych (Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Iwoniczu i Technikum Gastronomiczne w Iwoniczu-Zdroju), przygotowali stoiska oraz staropolskie tradycyjne dania.

Dla uczestników Targów organizatorzy przygotowali dwa konkursy "Na najsmaczniejszą potrawę" i "Na najładniejsze stoisko". Do zmagań konkursowych przystąpiło 22 grupy. Ocenie nie podlegały stoiska i potrawy przygotowane przez szkoły.
Zarówno serwowane potrawy, jak i wystrój stoisk zachwycały bogactwem smaków, aromatów, kunsztem wykonania i ekspozycją nawiązującą do tradycji.

Targi Kulinariów w Iwoniczu

Wystawców oceniało profesjonalne jury w składzie: Agata Pucykowicz - etnograf, autorytet w dziedzinie kultury ludowej, Bogdan Zimny - restaurator z Dukli, kucharz, Jerzy Jakieła, szef kuchni "Energetyk" w Iwoniczu Zdroju.



Komisja oceniała cztery konkursowe potrawy, których głównymi składnikami były: grzyby, groch, cebula i kapusta. Jury spróbowało łącznie 80 dań, zwracając uwagę na smak, technikę wykonania, dobór przypraw i zastosowanie tradycyjnych receptur. Przy ocenie stoisk jurorzy kierowali się ogólnym wrażeniem estetycznym, wykorzystaniem elementów użytkowych dawnej sztuki kulinarnej, wystawą rękodzieła. Po przeglądzie komisji, wszystkie potrawy mogła degustować publiczność. A była to prawdziwa uczta, nawet dla najbardziej wybrednych smakoszy.
Każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Na stołach królowały: zupy cebulowa, grochowa, żur staropolski, kwaśnica, z soczewicy, gołąbki z rozmaitym nadzieniem, pierogi z grochem i orzechami, bigos, pierogi z pieca, watruszki z cebulą, sałatki cebulowe i inne.

Targi Kulinariów w Iwoniczu

W sumie wydano 2200 porcji dla osób, które odwiedziły naszą imprezę. Szacujemy, że stoiska targowe odwiedziło około 2000 osób. Jak przyznała Agata Pucykowicz, jury podczas oceny stoisk pilnie przyglądali się nowościom i wysoko ocenili te potrawy, które były przypisane do poszczególnych miejscowości i wykonane były bez zbędnych dodatków i sztucznych przypraw. Zdaniem znanej propagatorki kultury ludowej, należy łączyć nowoczesność w kulturze z tradycją.

Po rozstrzygnięciu konkursu i ogłoszeniu wyników wszyscy uczestnicy otrzymali podziękowania za udział i nagrody, które wręczali wystawcom przewodniczący Rady Powiatu Andrzej Krężałek, starosta krośnieński Jan Juszczak, wicestarosta Andrzej Guzik, etatowy członek zarządu Powiatu Jan Pelczar, burmistrz gminy Iwonicz - Zdrój Paweł Pernal i zastępca burmistrza Wiesław Polek. Targi Kulinariów to także wydarzenie o charakterze kulturalnym.

Targi Kulinariów w Iwoniczu

Organizatorzy zadbali o oprawę muzyczną. Przez cały czas trwania imprezy występowały regionalne kapele ludowe, zespoły śpiewacze i obrzędowe oraz zespoły młodzieżowe, m.in. Orkiestra Dęta z Iwonicza, "Mali Lubatowianie", "Młodzi Lubatowianie", "Lubatowianie", "Równianie", "Szarotki - Duklanie", "Mali Rogowice", "Przybowianki", "Kombornia", "Rymanowianie", "Krościeniacy", zespół "Stave" i "DECK - 7".

Odwiedzający Targi mieli także okazję zakupić tradycyjne lokalne produkty jak miody czy pieczywo. Ciekawostką było stoisko z przyprawami ze wszystkich stron świata. Organizatorzy nie zapomnieli również o najmłodszych dla których przygotowali konkursy łucznicze, paintball i strzeleckie. Pozostali uczestnicy mogli wziąć udział w konkursie "Bezpieczeństwo i higiena pracy w gospodarstwie rolnym", zorganizowanym przez KRUS placówki terenowe w Jaśle i Krośnie. Nagrody w postaci sprzętu gospodarczego wręczali Krzysztof Bartusik i Ryszard Lenik.

Targi Kulinariów w Iwoniczu

Niespodzianką dla wszystkich był przejazd i prezentacja Klubu Motocyklowego "Sherwood Riders" z Jedlicza i motocykliści z Iwonicza.
Targi Kulinariów oficjalnie zakończył starosta Jan Juszczak, dziękując wszystkim za wspaniałą atmosferę, wszystkim mieszkańcom i wystawcom, wyraził nadzieję, iż kolejna edycja imprezy odbędzie się ponownie w gościnnym Iwoniczu.

Wyniki konkursów:
"Na najsmaczniejszą potrawę"
I m. "Pierogi z kapustą" - KGW Chorkówka
II m. "Kotlety z grochu" - KGW Czarnorzeki
III m. "Bułka z farszem" - KGW Królik Polski
Wyróżnienia: "Żurek z grzybami" - KGW Miejsce Piastowe, "Tort grzybowy" - sołectwo Iwonicz, "Zupa cebulowa" - KGW Równe

"Na najładniejsze stoisko"
I m. - KGW Bajdy
II m. - KGW Barwinek
III m. - KGW Piotrówka

Wyróżnienia: KGW Głębokie, KGW Pustyny, KGW Zalesie