Młodzi cukiernicy rywalizowali w Krośnie
08 stycznia, 2019Wiadomości / Krosno
Ewa Stasiowska zwyciężczynią XVI edycji Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, jaki odbył się we wtorek 8 stycznia w Krośnie.
XVI edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik pod Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Krosna odbyła się we wtorek 8 stycznia w Krośnie. Organizatorami Turnieju był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. St. Szpetnara w Krośnie oraz Cukiernia "Jagusia".
Etap wojewódzki podzielony został na dwa etapy, oba odbyły się w budynku "Szpetnara". W pierwszym teoretycznym, uczniowie rozwiązywali przez godzinę test sprawdzający ich wiedzę z zakresu przedmiotów zawodowych przesłany przez Komitet Główny Turnieju we Wrocławiu. W drugim praktycznym, trwającym aż pięć godzin, mieli za zadanie wykonać: tort, dziewięć figurek marcepanowych oraz dziesięć ciasteczek bankietowych. Wykonane prace musiały nawiązywać do tegorocznego tematu przewodniego turnieju "Rzemiosło - nasza przyszłość".
Nad pracami uczestników czuwało specjalnie powołane jury. Oceniało m.in. organizację i higienę pracy, wykonanie wyrobów i elementów dekoracyjnych czy prezentację wyrobów.
W tegorocznym etapie wojewódzkim udział wzięło 8 uczniów. Pierwsze miejsce i tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik zdobyła Ewa Stasiowska reprezentująca Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. St. Szpetnara w Krośnie. Jej tort przedstawiał zegar z kukułką.
Klasyfikacja końcowa turnieju:
1. Ewa Stasiowska - ZSP Nr 2 Krosno
2. Paulina Dróżdż - ZS Nr 4 Dębica
3. Radosław Ficak - ZSG Rzeszów
4. Aleksandra Hadław - ZSG Rzeszów
5. Monika Siembrzuch - ZSS Rzeszów
6. Jakub Stachowicz - ZSS Rzeszów
7. Klaudia Pałycia - ZSP Nr 2 Krosno
8. Aleksandra Rucińska - ZSUiS Jasło
Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe, a najlepsi uczniowie wraz z nauczycielami puchary.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć:
Etap wojewódzki podzielony został na dwa etapy, oba odbyły się w budynku "Szpetnara". W pierwszym teoretycznym, uczniowie rozwiązywali przez godzinę test sprawdzający ich wiedzę z zakresu przedmiotów zawodowych przesłany przez Komitet Główny Turnieju we Wrocławiu. W drugim praktycznym, trwającym aż pięć godzin, mieli za zadanie wykonać: tort, dziewięć figurek marcepanowych oraz dziesięć ciasteczek bankietowych. Wykonane prace musiały nawiązywać do tegorocznego tematu przewodniego turnieju "Rzemiosło - nasza przyszłość".
Nad pracami uczestników czuwało specjalnie powołane jury. Oceniało m.in. organizację i higienę pracy, wykonanie wyrobów i elementów dekoracyjnych czy prezentację wyrobów.
W tegorocznym etapie wojewódzkim udział wzięło 8 uczniów. Pierwsze miejsce i tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik zdobyła Ewa Stasiowska reprezentująca Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. St. Szpetnara w Krośnie. Jej tort przedstawiał zegar z kukułką.
Klasyfikacja końcowa turnieju:
1. Ewa Stasiowska - ZSP Nr 2 Krosno
2. Paulina Dróżdż - ZS Nr 4 Dębica
3. Radosław Ficak - ZSG Rzeszów
4. Aleksandra Hadław - ZSG Rzeszów
5. Monika Siembrzuch - ZSS Rzeszów
6. Jakub Stachowicz - ZSS Rzeszów
7. Klaudia Pałycia - ZSP Nr 2 Krosno
8. Aleksandra Rucińska - ZSUiS Jasło
Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe, a najlepsi uczniowie wraz z nauczycielami puchary.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć:
~Agnesss
09-01-2019 09:58 29 148
~Elżbieta
08-01-2019 19:34 32 129