Potyczki Kulinarne w Jedliczu. Fuczki łemkowskie podbiły podniebienia jury

Potyczki Kulinarne w Jedliczu. Fuczki łemkowskie podbiły podniebienia jury
Panie z Miejskiego Koła Kobiet Jedlicze-Centrum

Fuczki łemkowskie przygotowane przez panie z Miejskiego Koła Kobiet Jedlicze-Centrum skradły podniebienia jury i zwyciężyły w czwartej edycji Potyczek Kulinarnych.

Zobacz zdjęcia
W niedzielę 20 października w sali Orlen Południe w Jedliczu odbyła się czwarta edycja Potyczek Kulinarnych. Wydarzenie miało charakter konkursu, w którym udział wzięły wszystkie koła gospodyń wiejskich z terenu gminy Jedlicze. W jury oceniającym potrawy zasiedli Bartłomiej Grzywacz - przewodniczący, Agnieszka Żywiec i Gerard Korfanty.
Potyczki Kulinarne w Jedliczu. Fuczki łemkowskie podbiły podniebienia jury
Tegoroczna edycja odbyła się pod hasłem "Smaki różnych kultur". Potrawy miały pokazywać wielokulturowość mieszkańców województwa, tych którzy mieszkali lub jeszcze mieszkają na tym terenie. Każde z kół przygotowało jedną potrawę, która wzięła udział w konkursie.
Potyczki Kulinarne w Jedliczu. Fuczki łemkowskie podbiły podniebienia jury
Podniebienia jury skradły fuczki łemkowskie przygotowane przez panie z Miejskiego Koła Kobiet Jedlicze-Centrum pod przewodnictwem Marii Wojdyła. Są to placuszki z ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej, wywodzące się z tradycyjnej kuchni łemkowskiej. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Jedlicze-Męcinka za "Rozgrzewający kociołek cygański". Trzecie miejsce Koło Gospodyń Wiejskich z Piotrówki za war ze zlepieńcami czyli zupę "na zimny czas".

Oprawę muzyczną "potyczek" zapewniła Grupa Artystyczna "Maskarada" działająca przy Gminnym Ośrodku Kultury w Chorkówce i folkowa kapela podwórkowa "Tanie Dranie” działająca przy Gminnym Ośrodku Kultury w Jedliczu.
Potyczki Kulinarne w Jedliczu. Fuczki łemkowskie podbiły podniebienia jury
Przepis na fuczki łemkowskie
Składniki:
250 g ugotowanej kiszonej kapusty
200 ml mleka (może być kozie)
150 g mąki owsianej lub pszennej
1 jajko
pół łyżeczki soli, pieprzu
szczypta sody
olej do smażenia

Wykonanie:
Kapustę ugotować, odsączyć i posiekać. Z mleka, mąki, jajka i sody zrobić ciasto naleśnikowe, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną kapustę. Piec na rozgrzanym oleju. Podawać gorące z kwaśną śmietaną, z sosem grzybowym lub czosnkowym.
Potyczki Kulinarne w Jedliczu. Fuczki łemkowskie podbiły podniebienia jury
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z Potyczek Kulinarnych:

Komentarze

Ania
22.10.2019 08:02
KAPUSTA MA BYĆ KISZONA ALE NIE GOTOWANA..... KTOŚ ROBI JESZCZE Z GOTOWANEJ KAPUSTY FUCZKI ?
Odpowiedz
Ne z Łemkowyny
22.10.2019 05:36
Fajne, Bravo Jedliczanki !,no ale fuczki łemkowskie najlepsze są przygotowane przez łemkinie z m. Olchowiec, Polany, Krempna, Swiątkowa WiM, Wapienne, Florynka, Gorlice, Wysowa Zdrój i oczywiście Krynica Zdrój
Odpowiedz

Dodaj komentarz

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.