20 lat z Panią Luśką z Krościenka Wyżnego

20 lat z Panią Luśką z Krościenka Wyżnego
Eleonora Karaś

Ukazał się 11 tomik przepisów kulinarnych Eleonory Karaś, czyli popularnej Pani Luśki z Krościenka Wyżnego. Przepisy w formie książeczki wydaje Stowarzyszenie Kulturalne "Dębina". Do tej pory we wszystkich wydaniach "Pani Luśki" znalazło się około 1 tysiąca przepisów.

Zobacz zdjęcia
Pomysłodawcą publikowania przepisów Eleonory Karaś, był nieżyjący już były proboszcz Krościenka Wyżnego, ks. prałat Jan Szpunar. Najpierw, od 1999 r., były one publikowane na łamach miesięcznika "Dębina", a pierwszy tomik został wydany w 2002 r. Jako pierwszy został zaprezentowany przepis ks. Jana Szpunara na tradycyjny chleb z pokrzywą. Jak mówi Eleonora Karaś, do dzisiaj są osoby, które wypiekają chleb na podstawie tego przepisu.

Końcem 2002 r. z przepisami "Pani Luśki" zapoznał się przebywający w Bieszczadach Robert Makłowicz, autor telewizyjnego programu kulinarnego.

- Był pod ich wrażeniem, mówiąc, że należy ten pomysł kontynuować. Dodał też, że skoro w każdej kuchni narodowej są kuchnie regionalne, to należałoby życzyć każdemu miejscu w Polsce własnej "Pani Luśki" - mówi z uśmiechem Edward Marszałek, prezes Stowarzyszenia Kulturalnego "Dębina" w Krościenku Wyżnym.

{IMG:1:""|"Edward Marszałek, prezes Stowarzyszenia Kulturalnego \"Dębina\" w Krościenku Wyżnym"}
"Panią Luśkę" wspominała też podróżniczka Elżbieta Dzikowska. Będąc Krościenku Wyżnym u przyjaciela Edwarda Marszałka, skosztowała krokiety z pieczarkami i barszcz według przepisów Eleonory Karaś.

- Gdy zobaczyłam trzy zeszyty z przepisami wydane przez Stowarzyszenie "Dębina" natychmiast zadzwoniłam do niej z gratulacjami. Okazało się, że to mistrzyni w komponowaniu nowych potraw i ciast, a przy tym dużej sławy kucharka. Jej receptury kulinarne są fantastyczne. Wszystko smaczne i sprawdzone - napisała w jednej ze swoich książek Elżbieta Dzikowska.

Każdy tomik, oprócz numeru, ma też i swój kolor. Była między innymi "Luśka" zielona, niebieska, żółta, różowa, brązowa, srebrna, złota, biała, czerwona. 11, łososiowy tomik został wydany po trzech latach przerwy. W tym czasie nagromadziło się trochę przepisów publikowanych w "Dębinie", resztę pani Eleonora skompletowała specjalnie do tego wydania. Motywem przewodnim tego tomiku jest "powrót do natury", stąd też sporo przepisów prostych, a w efekcie zdrowych.

- Preferuję w nim rodzime warzywa, które są u nas często zaniedbywane na rzecz tych orientalnych. Ma tutaj na myśli chociażby ziemniaki, buraki ćwikłowe, kapustę, marchew - mówi Eleonora Karaś.
20 lat z Panią Luśką z Krościenka Wyżnego
Spotkanie promujące 11 tomik cieszyło się sporym powodzeniem
Dietetycy coraz głośniej mówią o tym, że najzdrowsze dla organizmu jest to, co pochodzi z regionu życia człowieka, co wyrosło w tym samym środowisku. - Chcąc przywrócić obecność lokalnych warzyw na naszych stołach, zamieściliśmy oddzielny dział "Potrawy z ziemniaków". Warto wspomnieć, że ziemniaki zawierają niewiele kalorii, zaś dużo w nich witamin i składników mineralnych - dodaje prezes Edward Marszałek.

Na prawie 100 stronach "Pani Luśka" zaprezentowała przepisy na ciasta, potrawy z ziemniaków, potrawy mięsne i mączne oraz sałatki przetwory, jest ich łącznie blisko 100 a na koniec również dobre rady dla przygotowujących różne potrawy.
20 lat z Panią Luśką z Krościenka Wyżnego
11 tomik to blisko 100 stron przepisów
Spotkanie promujące 11 tomik odbyło się 27 listopada w Gminnej Bibliotece Publicznej w Krościenku Wyżnym. Historię wydawania przepisów w formie pisanej przedstawił Edward Marszałek, a rozmowę z Eleonorą Karaś przeprowadziła Anita Fal, dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej.

Podczas spotkania można było nabyć ostatni tomik przepisów wraz z dedykacją autorki. Do degustacji przygotowano też kilka rodzajów ciast przygotowanych przez Eleonorę Karaś oraz ciasteczka kruche wykonane przez córkę pani Eleonory.

Zarówno 11 jak i wcześniej wydane tomiki "Przepisów Pani Luśki" można nabyć kierując zamówienia pod adres: debina@kroscienkowyzne.pl. Więcej informacji można uzyskać na stronie www.debina.webd.pl.

Komentarze

grazyna.nowak@o2.pl
22.06.2022 11:43
przez wiele lat PRL-u telewizornia wyprała mózgi Polakom. w komentarzach krytykują margarynę, kostki rosołowe ......... itd, a ja zamieniam te produkty na masło, zioła i przyprawy, ocet jabłkowy, sól kamienną oraz obniżam wagę cukru albo go nie dodaję /niektóre potrawy mogą się obejść/ - a przepisy są bardzo dobre i w mojej rodzinie dużo się z nich korzysta - pozdrawiam serdecznie P. Luśkę i jej kumeczki - ziomka z Krościenka Niżnego Grażyna Nowak
Odpowiedz
Ula
04.01.2020 10:19
Kucharka wielkiej sławy jednak dodawanie do potraw w przepisach Vegety i kostek rosolowych to niestety wielka porażka, sztuką jest smacznie ugotować nie dodając tego syfu
Odpowiedz
goga
30.11.2019 13:53
Mam wszystkie części polecam i kupuje dla znajomych jako prezent........POLECAM
Odpowiedz
Nanou
28.11.2019 22:12
Super przepisy! Korzystam z nich często.
Odpowiedz
Maria155
28.11.2019 09:25
Mam kilka tych książeczek ,fajne przepisy często do nich zaglądam-polecam wszystkim!!!!!!!!
Odpowiedz

Dodaj komentarz

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.