- Staramy się iść śladem naszego patrona profesora Pigonia, który wyruszył z Komborni w świat z biednej rodziny i zrobił karierę intelektualną w Krakowie. Nasze małe stypendium ma ułatwić młodym ludziom start życiowy, choć na pewno nie staną się oni krezusami, gdyż nie jest to bowiem jakaś ogromna suma - powiedział prof. dr hab. Grzegorz Przebinda, rektor PWSZ w Krośnie.
Formalnej i merytorycznej oceny wniosków dokonała komisja pod przewodnictwem prof. nadzw. dr hab. Zbigniewa Barabasza. - W roku akademickim 2019/2020 stypendium z Funduszu stypendialnego im. Stanisława Pigonia przyznano 12 pracownikom naukowym i 28 studentom na łączną kwotę 84 tys. zł. W przypadku studentów, 7 wniosków zostało rozpatrzonych negatywnie - powiedział prof. nadzw. dr hab. Zbigniew Barabasz.
Pracownikom przyznano stypendia na łączną kwotę 48 tys. zł, w tym 3 stypendia I stopnia po 6 tys. zł, 6 II stopnia po 4 tys. zł i 3 III stopnia po 2 tys. zł. Studentom przyznano stypendia w kwocie 36 tys. zł, w tym 8 po 2 tys. zł i 20 po 1 tys. zł. Stypendia będą wypłacone jednorazowo.

Stypendia otrzymało też 28 studentów: Bartłomiej Bielawa, Joanna Chowaniec, Rafał Chudy, Anna Dul, Wojciech Feliński, Małgorzata Gładysz, Aleksandra Hajdon, Beata Jasińska, Radosław Kądziela, Bożena Kamińska, Kacper Kandefer, Justyna Kłodowska, Patryk Kotyla, Kamila Kras, Gabriela Krauz, Małgorzata Lorens, Paweł Milan, Krzysztof Niezgoda, Agnieszka Nowak, Monika Nowak, Patryk Penar, Urszula Pitera, Szymon Pietryka, Maciej Półchłopek, Beata Raś, Karolina Rogala, Anita Śnieżek i Katarzyna Tomaka.
- W przypadku pozytywnie ocenionych wniosków pracowników znalazły się propozycje realizacji prac badawczych, publikacje wyników badań oraz opracowanie wyników badań do prac doktoranckich. Studentom przyznano stypendia za wyniki w nauce - dodał Zbigniew Barabasz.
W gronie stypendystów znalazła się między innymi dr Barbara Krochmal-Marczak, kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności PWSZ w Krośnie. Podkreśla, że aspekt bezpieczeństwa żywności jest bardzo ważny na każdym etapie jej produkcji. Badania obejmują przede wszystkim szereg zagadnień związanych z jakością żywności, wpływem czynników zarówno agrotechnicznych jak i wielu innych czynników na tą jakość.

Z kolei dr inż. Hubert Wojtowicz jest pracownikiem Zakładu Informatyki w Instytucie Politechnicznym PWSZ. - Temat, który obecnie realizuję dotyczy implementacji automatycznego systemu, który wspomaga pracę lekarzy. System rozpoznaje wady genetyczne u noworodków na podstawie zbiorów obrazów. Służy do tego, by wykonywać badania przesiewowe na dużej populacji. W wielu szpitalach nie mamy obecnie lekarzy antropologów i ten system ma pomagać w sytuacji braku specjalisty - powiedział dr hab. Hubert Wojtowicz.

W tym roku jest to już trzecia edycja Funduszu stypendialnego im. Stanisława Pigonia. Po raz pierwszy stypendia z tego funduszu zostały przyznane w roku akademickim 2017/2018. Decyzję o jego utworzeniu podjął Senat PWSZ na wniosek rektora.
Zobacz zdjęcia z uroczystości:


Komentarze
Dodaj komentarz