Transgraniczny event w "Gastronomiku"

Transgraniczny event w "Gastronomiku"
fot. Andrzej Józefczyk

W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju podsumowany został mikroprojekt "Podniesienie jakości kształcenia zawodowego na obszarze transgranicznym".

Zobacz zdjęcia

Projekt realizował "Gastronomik" w Iwoniczu-Zdroju, a partnerem była średnia szkoła gastronomiczna z Presova na Słowacji. Podsumowanie projektu odbyło się 16 marca w szkole w Iwoniczu-Zdroju z zachowaniem reżimu sanitarnego. Przedstawiciele szkoły partnerskiej z Presova obserwowali spotkanie poprzez łącza internetowe. Projekt realizowano w ramach Programu Interreg V-A Polska - Słowacja 2014-2020 za pośrednictwem Stowarzyszenia Euroregion Karpacki Polska. Koordynatorem była Aneta Jarecka.

60 lat "gastronomika"

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju zaprezentował jej dyrektor Jan Barsznica, a szkołę ze Słowacji w formie online jej dyrektorka Andrea Klacekova.

Szkoła w Iwoniczu-Zdroju powstała w 1961 r. na potrzeby lokalnego rynku pracy. Sanatorium w Iwoniczu-Zdroju potrzebowało kadry, stąd pojawiła się konieczność wykształcenia ludzi, którzy będą świadczyć pracę na wysokim poziomie. Powstało więc technikum gospodarcze. Później było technikum gastronomiczne, a także specjalności związane z fizjoterapią, medycyną i dietetyką.

- Obecnie Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju proponuje kształcenie w zawodzie technik żywienia usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik usług kelnerskich oraz technik technologii żywności, realizowany w partnerstwie z Karpacką Państwową Uczelnią w Krośnie. W tym roku próbujemy otworzyć nową specjalność - technik organizacji turystyki z innowacją projektowanie aplikacji w turystyce. Kierunek ten ma być realizowany w partnerstwie z Karpacką Państwową Uczelnią w Krośnie - stwierdził dyrektor Jan Barsznica.

Transgraniczny event w "Gastronomiku"
Jan Barsznica, ZSGH w Iwoniczu-Zdroju a na ekranie monitora Andrea Klacekova, dyrektor szkoły w Presovie

Ponadto "gastronomik" kształci w Branżowej Szkole I Stopnia, Branżowej Szkole I Stopnia Specjalnej, a także w Szkole Specjalnej Przysposabiającej do Pracy.

- Od początku staramy się wychodzić na zewnątrz, choćby rywalizując z innymi tego typu placówkami w ogólnopolskich konkursach, wielokrotnie zdobywając tytuły laureatów. Nasi uczniowie reprezentowali również Polskę na konkursach rangi europejskiej. Wychodzimy również poza granice naszego kraju. Współpracujemy ze szkołami z zagranicy, a najbliższym naszym partnerem jest szkoła z Presova, z którą realizujemy wspólne projekty już przez kilkanaście lat - dodał Jan Barsznica.

Stop GMO

Wawrzyniec Maziejuk, lokalny producent serów kozich z gospodarstwa ekologicznego oraz członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych Polska Ekologia zaprezentował prelekcję dotyczącą zdrowej żywności - stop GMO. Podkreślił, że w obecnym czasie jesteśmy otoczeni tanią, często niskiej jakości żywnością GMO. Jest to rodzaj żywności, która nie powstałaby w sposób szybki, gdyby człowiek nie ingerował w jej kodzie genetycznym.

- Takie są obecnie tendencje - jak najtaniej i jak najwięcej produkować. Prawie 192 mln hektarów na świecie jest pod uprawami GMO. Prym wiodą USA, Argentyna i Brazylia. Najczęściej uprawia kukurydzę, bawełnę, soję i rzepak. W Europie i Polsce uprawy genetycznie modyfikowane na skalę przemysłową są zakazane - powiedział Wawrzyniec Maziejuk.

Transgraniczny event w "Gastronomiku"
Z lewej Wawrzyniec Maziejuk ze stowarzyszenia Polska Ekologia

Czy warto inwestować w siebie?

- Warto jednak zadać sobie pytanie, czy jakość żywności jest dla nas ważna, czy warto inwestować w siebie, w przyszłość organizmu, by żyć zdrowo - podkreślił Wawrzyniec Maziejuk.

Żywność ekologiczna alternatywą

Zdaniem stowarzyszenia Polska Ekologia, alternatywą dla żywności modyfikowanej genetycznie, jest certyfikowana żywność ekologiczna, żywność bazująca na odmianach lokalnych. Ideą żywności ekologicznej jest dbałość o naturę, o to, co nas otacza, a także jak najmniejsza ingerencja w jej jakość. W Polsce pod uprawami ekologicznymi jest 500 tysięcy hektarów, funkcjonuje również 1500 przetwórni ekologicznych.

- Warto większość naszej diety oprzeć na lokalnych, zdrowych i sprawdzonych produktach, bez użycia chemii i bez stosowania nawozów sztucznych - dodał Wawrzyniec Maziejuk.

Transgraniczny event w "Gastronomiku"
Pokaz barmański w wykonaniu uczennic ZSGH

Podkarpackie smaki

Szlak kulinarny "Podkarpackie smaki" przedstawił Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia Procarpathia z Rzeszowa. Szlak zaistniał 8 lat temu i był jednym z pierwszych w kraju, po śląskim i małopolskim.

- Okazało się, że w naszym regionie mamy bardzo dużo walorów kulinarnych i w 2012 roku zaczęliśmy myśleć o przygotowaniu szlaku kulinarnego. Podpatrywaliśmy, jak to wygląda choćby we Francji czy Włoszech, gdzie takie szlaki były bardzo popularne. I zrodził się pomysł powstania "turystyki kulinarnej”, który nazwaliśmy szlak kulinarny "Podkarpackie smaki" z promocją kulinarnych tradycji całego Podkarpacia - powiedział Krzysztof Zieliński.

W ubiegłym roku ukazał się kolejny przewodnik z ponad 50 obiektami gastronomicznymi na Podkarpaciu, które oferują potrawy przeważnie charakterystyczne dla naszego terenu, często w niezwykłych miejscach. Szlak został podzielony na trzy trasy: bieszczadzką, beskidzko-pogórzańską oraz północną.

Transgraniczny event w "Gastronomiku"
W trakcie podsumowania projektu można było skosztować m.in. produkty regionalne

Sushi i pokaz barmański

Pierwszą część podsumowania projektu zakończyły pokazy kulinarne w wykonaniu uczniów szkoły. Uczestnicy mogli zobaczyć, jak wykonuje się sushi, zaprezentowany został również pokaz barmański.

Kaczka w przyprawach i deser

W drugiej części można było zapoznać się z ofertą lokalnych pracodawców z zakresu branży gastronomicznej. Odbyły się również warsztaty gastronomiczne pod hasłem "Kulinarne trendy eventowe" polsko-słowackie. Szef kuchni Marcin Piotrowski przygotował pierś z kaczki w korzennych przyprawach w sosie z pomarańczy, żurawiny i czerwonego wina, a na deser twaróg z żółtkami i owocami. Spotkanie zakończyła degustacja potraw oraz okolicznościowego tortu z okazji 60-lecia szkoły w Iwoniczu-Zdroju.

Transgraniczny event w "Gastronomiku"
Tort przygotowany z okazji 60-lecia szkoły kroją Starosta Jan Pelczar i dyrektor ZSGH Jan Barsznica

Podsumowanie projektu

W evencie transgranicznym w Iwoniczu-Zdroju wzięli udział między innymi starosta krośnieński Jan Pelczar, wicestarosta Andrzej Guzik, przewodnicząca Komisji Oświaty, Kultury, Sportu i Turystyki Rady Powiatu Krośnieńskiego Józefa Winnicka-Sawczuk, skarbnik powiatu Janusz Turek, Monika Subik, członek Zarządu Powiatu Krośnieńskiego, a także Dawid Lasek, wiceprezes Euroregionu Karpackiego i dyrektor biura Barbara Inglot oraz dr Barbara Krochmal z Karpackiej Państwowej Uczelni Wyższej w Krośnie.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć:

Komentarze

abiturient
03.06.2021 06:59
i nie będzie obchodów 60-lecia na nowym boisku ,bo go zniszczyli ,pozostaje tylko hala sportowa. A tak nawiasem słuchy chodzą ze nauczyciele mają teraz wymiar 20 ,a w innych szkołach poszli na ugodę i mają 19 ,ale to pewnie prezent od starostwa. Są teraz bardzo szczęśliwi za wyróżnienie
Odpowiedz
oki
07.04.2021 06:38
jak 60 lecie szkoły to należało by zaprosić też byłych dyrektorów, wszak jest ich tylko dwóch. A tak nawiasem w nagrodę pozwolono na utworzenie podobnego kierunku w rolniku, coś mi się wydaje że piłka jest krótka i za niedługo nie będzie tak wesoło......
Odpowiedz
abiturient
18.03.2021 07:39
tak ,jak będzie pogoda to na nowym boisku sportowym , a jak deszcz to w nowej hali gimnastycznej
Odpowiedz
Gość
17.03.2021 17:27
Czy będą jeszcze w tym roku obchody 60-cio lecia szkoły? Jak ktoś wie niech napisze.
Odpowiedz

Dodaj komentarz

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.