Projekt realizowany jest od 1 marca br. i potrwa do końca lipca tego roku. Głównym jego elementem jest wymiana młodzieży, która trwa od 25 kwietnia do 1 maja.

- Główne cele tego projektu to nawiązanie dialogu międzykulturowego, rozwijanie wiedzy o różnorodności kultur i języków obcych, poznanie kultury i tradycji narodowych, łamanie barier językowych, pogłębianie wiedzy na temat polskich, słowackich i czeskich obyczajów i tradycji, a także nauka tolerancji i otwartości - powiedział Dariusz Paczosa, dyrektor Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Krośnie.

- Do tej pory odbyły się między innymi warsztaty językowe, podczas których uczestnicy poznali słownictwo w języku polskim, czeskim i słowackim. W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu zorganizowane zostały warsztaty kulinarne, w trakcie których przygotowywano potrawy regionalne oraz gromadzono materiały do ilustrowanej księgi potraw. Odbyły się też warsztaty z doradcami zawodowymi oraz warsztaty historyczno-patriotyczne - dodał Dariusz Paczosa.
{IMG:3:""|"Zespół Ludowy \"Lubatowianie\" z Lubatowej"}
Młodzież z Polski, Czech i Słowacji zwiedziła też Pijalnię Czekolady w Korczynie, była nad Soliną, w Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku oraz Muzeum Historyczne w Sanoku. Gościła też w Karczmie "Jadło Karpackie".
29 kwietnia uczestnicy projektu przygotowali krótkie prezentacje dotyczące swoich krajów, przygotowali także do degustacji potrawy charakterystyczne dla Polski, Słowacji i Czech.
Tradycyjne potrawy, w tym trzy gatunki pierogów, smalec, ogórki oraz amoniaczki przygotowały również panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Komborni. Zaprezentował się także Zespół Ludowy "Lubatowianie" z Lubatowej.

Projekt "Zasmakuj w tradycji", który opracowała i przygotowała Iwona Lenik-Pałys, współfinansowany jest ze środków Narodowej Agencji Programu Erasmus+.


Komentarze
Dodaj komentarz