- Celem organizowanego przez nas konkursu jest pobudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia. Chcemy też rozszerzać wiedzę na temat błędów żywieniowych, które mają ogromny wpływ na nasze zdrowie - powiedziała Marta Szelc, koordynator konkursu.

Konkurs składał się z dwóch etapów. W pierwszym uczniowie przygotowali prezentację multimedialną, dotyczącą błędów żywieniowych nastolatków.
Drugi etap odbył się dzisiaj w ZSGH w Iwoniczu-Zdroju. Uczniowie mieli za zadanie przedstawienie przygotowanej wcześniej prezentacji komisji konkursowej. Brali także udział w czterech innych konkurencjach: dekorowaniu pierników, rozpoznawaniu przypraw i ziół, przenoszeniu zastawy stołowej na tacy, składaniu ręczników.

Zwycięzcą I Powiatowego Konkursu Żywieniowego została Szkoła Podstawowa z Lubatowej (Zuzanna Starowiejska, Gabriela Masłowska, Laura Czachor, Paweł Rajchel, Edyta Przymusiak - opiekun). Na drugim miejscu uplasował się zespół nr 1 ze Szkoły Podstawowej w Dobieszynie (Roksana Fejkiel, Zuzanna Twaróg, Zuzanna Wiśniowska, Aleksander Tkaczyk, Ewa Gromek - opiekun), a na trzecim drużyna nr 3 ze Szkoły Podstawowej w Odrzykoniu (Miłosz Czaja, Damian Haznar, Szymon Duda, Dominik Urbanek oraz opiekunowie: Anna Juszczęć-Jakubik i Elżbieta Rodzinka).

Nagrody i dyplomy wręczyli starosta krośnieński Jan Pelczar oraz Józefa Winnicka-Sawczuk, przewodnicząca Komisji Oświaty, Kultury, Sportu i Turystyki Rady Powiatu Krośnieńskiego.

Jan Barsznica, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju przypomina, że szkoła kształci w Technikum (technik: hotelarstwa; usług kelnerskich; żywienia i usług gastronomicznych; technologii żywności z kwalifikacją cukiernika), Branżowej Szkole I stopnia (kucharz, cukiernik, pracownik pomocniczy obsługi hotelowej). Ponadto funkcjonuje Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy, a w nim Szkoła Specjalna Przysposabiająca do Pracy.


Komentarze
Dodaj komentarz