Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu obecności bakterii Salmonella Newport w serze żółtym w plastrach.
REKLAMA
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła Salmonellę Newport w 1 z 5 próbek produktu Ser Złoty Mazur 150 g; numer partii: 30.08/P6 16:59; najlepiej spożyć przed: 28.11.2024; kod kreskowy: 5900820008406. Producentem jest Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie.Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu, a organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać produktu z partii objętej tym komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
REKLAMA
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Komentarze
Coo
25.09.2024 12:55
A jak by była pleśń to by zjadł bo ser pleśniowy :)
Komentarze
Dodaj komentarz