Warsztaty prowadzili eksperci z zaprzyjaźnionej szkoły w Presovie (Słowacja): Emilia Tomascikova i Eryk Engel.
- Podczas warsztatów nasi nauczyciele przedmiotów zawodowych uczyli się jak przygotować tradycyjne potrawy kuchni słowackiej oraz deser - mówi Agnieszka Kasprzyk-Sowa z zespołu projektowego z ZSGH w Iwoniczu-Zdroju.
Goście ze Słowacji zaproponowali zupę ziemniaczaną z bryndzą, ziemniaczane kluseczki, cynamonki w polewie waniliowej oraz słowackie knedliki. Są to typowe potrawy regionalne, także pogranicza polsko-słowackiego

W ramach projektu, oprócz warsztatów kuchni słowackiej, jest także czterotygodniowy staż zawodowy dla uczniów we Włoszech, udział uczniów w międzynarodowym konkursie umiejętności zawodowych w Presovie (barista, kucharz, kelner, cukiernik), udział nauczycieli w obserwacji pracy (job shadowing) w zagranicznych przedsiębiorstwach i międzynarodowych kursach zawodowych.

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju projekty w nowej perspektywie Erasmusa realizuje nieprzerwanie od 2014 roku, czyli już dziesięć lat.


Komentarze
Dodaj komentarz