Etap wojewódzki podzielony został na dwa etapy, oba odbyły się w budynku "Szpetnara". W pierwszym teoretycznym uczniowie rozwiązywali przez godzinę test sprawdzający ich wiedzę z zakresu przedmiotów zawodowych przesłany przez Komitet Główny Turnieju we Wrocławiu. W drugim praktycznym, trwającym aż pięć godzin, mieli za zadanie wykonać tort w dowolnym kształcie, sześć monoporcji o takim samym składzie jak tort oraz sześć figurek z marcepana lub masy plastycznej - po dwie sztuki takich samych. Wykonane prace musiały nawiązywać do tegorocznego tematu przewodniego turnieju "Trzydzieści lat mineło - Potęga natury".
![Młodzi cukiernicy rywalizowali w Krośnie [ZDJĘCIA]](https://cdn.pknews.pl/articles/2025/12/42372-mlodzi-cukiernicy-rywalizowali-w-krosnie-c1-5513a7de.jpg?width=863)
Konkurs cukierniczy o najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik jest od lat ważnym wydarzeniem w kalendarzu szkoły organizującej etap wojewódzki. - Ten konkurs to tradycja naszej szkoły, która trwa już od 20 lat. Co roku staramy się, by konkurs miał inną tematykę. Tegoroczna edycja nawiązuje do 30-lecia i ma wyjątkowy motyw - potęgę natury - powiedział Bogdan Skotnicki, dyrektor "Szpetnara".
![Młodzi cukiernicy rywalizowali w Krośnie [ZDJĘCIA]](https://cdn.pknews.pl/articles/2025/12/42372-mlodzi-cukiernicy-rywalizowali-w-krosnie-c2-c6d531c0.jpg?width=863)
![Młodzi cukiernicy rywalizowali w Krośnie [ZDJĘCIA]](https://cdn.pknews.pl/articles/2025/12/42372-mlodzi-cukiernicy-rywalizowali-w-krosnie-c3-1f41c2ea.jpg?width=863)
W tegorocznym etapie wojewódzkim udział wzięło 8 uczniów. Pierwsze miejsce i tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik zdobył Dmytro Hlushko reprezentujący Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
![Młodzi cukiernicy rywalizowali w Krośnie [ZDJĘCIA]](https://cdn.pknews.pl/articles/2025/12/42372-mlodzi-cukiernicy-rywalizowali-w-krosnie-c4-ff0bff90.jpg?width=863)
1. Dmytro Hlushko (Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie)
2. Karolina Data (Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle)
3. Aleksandra Nikiel (Cukiernia "Bassara" w Dębicy)
4. Kamila Turek (Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle)
5. Maksym Elmes (Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie)
6. Katarzyna Wadas (Cukiernia "Bassara" w Dębicy)
7. Zofia Szul (Rzemieślnicza Branżowa Szkoła I Stopnia w Pilźnie)
8. Wiktoria Pabisz (Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 2 w Krośnie)
Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe, a najlepsi uczniowie wraz z nauczycielami puchary.
W trakcie trwania konkursu Barbara Bassara-Poprawa, właścicielka Cukierni Bassara z Dębicy przeprowadziła szkolenie cukiernicze - dekoracje kwiatowe z kremem maślanym dla uczniów kształcących się w zawodzie cukiernik w ZSP nr 2 w Krośnie.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć:


Komentarze
Dodaj komentarz