Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju już od wielu lat zdobywają zaszczytne miejsca, rywalizując ze szkołami, nie tylko w konkursach wojewódzkich, ale również ogólnopolskich i międzynarodowych.
Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych to konkurs, w którym uczniowie iwonickiego "Gastronomika" brali udział po raz pierwszy, z dużym sukcesem. W eliminacjach do Mistrzostw wzięło udział 60 szkół z całej Polski, zaś iwonicki "Gastronomik" znalazł się w grupie 12 najlepszych zespołów zakwalifikowanych do ścisłego finału, który odbył się w ramach targów EXPO SWEET 2015 w Warszawie, w dniu 25.02.2015 r. Warto zaznaczyć, że w tak prestiżowym konkursie organizowanym pod patronatem Minister Edukacji Narodowej, ZSGH w Iwoniczu-Zdroju był jedyną szkołą z Podkarpacia, która zakwalifikowała się do finału.

Uczennice: Karolina Potocka z klasy II technikum w zawodzie technik technologii żywności i Dominika Baran z klasy III technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zdobyły VI miejsce. W związku z przejściem naszej drużyny do finału, szkoła otrzymała GRANT dla wszystkich uczniów w formie całodniowego szkolenia z zakresu zdobnictwa cukierniczego z karmelu i czekolady, które będzie prowadzone przez ZT "Kruszwica" S.A.

Gastronomik Iwonicz

Podczas finału uczennice musiały wykonać dwa torty i sześć deserów podporządkowanych tematyce mistrzostw "Film i sztuka w kinematografii", według własnych receptur. Na wykonanie pracy przeznaczono 3 godziny. W tym czasie zespoły miały obowiązek przedstawić prace do oceny profesjonalnemu i wymagającemu jury. Przedmiotem oceny był nie tylko efekt końcowy, ale również organizacja i estetyka pracy, kompozycja smakowa, kreatywność, profesjonalizm warsztatu pracy. Jury zachwycone było różnorodnością technik zastosowanych podczas przygotowywania deseru, który ze względu na wygląd nazwano „Kapeluszem pani Dulskiej”, nawiązując do pierwszego polskiego filmu według komedii Gabrieli Zapolskiej. Z kolei tort o nazwie „Debiut filmowy” nawiązywał do filmu Charliego Chaplina „Gorączka złota”. Dominika wykazała się dużymi zdolnościami plastycznymi, malując twarz Charliego Chaplina na torcie. Poziom mistrzostw był bardzo wysoki, a szósta lokata naszych reprezentantek jest prawdziwym sukcesem.

Z ogromną wytrwałością nad realizacją projektu od powstania receptury, aż po efekt końcowy poza uczestniczkami czuwali nauczyciele zawodu.