Sanepid kontroluje obiekty żywieniowe w Krośnie i powiecie krośnieńskim
07 sierpnia, 2020Wiadomości / Krosno
Od 27 lipca do 2 sierpnia Państwowa Inspekcja Sanitarna w ramach Akcji Lato przeprowadziła na Podkarpaciu kontrole sanitarne 285 obiektów żywnościowo-żywieniowych. Jakie wyniki były w powiecie krośnieńskim?
W ciągu tygodnia na Podkarpaciu skontrolowano łącznie 8 restauracji, 2 bary, 2 stołówki, 15 zakładów małej gastronomii (np. ruchome punkty gastronomiczne), 1 wytwórnię ciast i lodów, 8 automatów do produkcji lodów, 25 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych (punkty sprzedaży żywności, np. lodów gałkowanych, sklepy spożywczo-przemysłowe, środek transportu do przewozu żywności).
W obiektach, w których ujawniono nieprawidłowości stwierdzano między innymi: niewłaściwy stan sanitarno-techniczny zaplecza kuchennego (ubytki płytek w posadzce); zniszczone, skorodowane półki w lodówce usytuowanej w pomieszczeniu magazynowym; zły stan sanitarno-techniczny ścian i sufitów w zakładzie, nie okazano do wglądu dokumentu potwierdzającego odbiór zużytego tłuszczu smażalniczego; niewłaściwe postępowanie z odpadami komunalnymi; nie okazano do wglądu orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych osób pracujących w styczności z żywnością; personel nie posiadał osłony na usta i nos podczas obsługi klienta; brak odzieży ochronnej pracowników; brudne urządzenia chłodnicze i podłogi; brak dostępu do umywalki do mycia rąk i do urządzenia do mycia sprzętu roboczego; naczynia do przygotowywania mieszanki do lodów przechowywane w umywalce do mycia rąk; środki spożywcze przechowywane bezpośrednio na posadzce; nieprawidłowe mycie i płukanie gałkownicy do lodów.
- W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 3 osoby winne stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 550 zł. Wydano 4 decyzje administracyjne nakazujące usunięcie usterek technicznych - poinformowała Dorota Gibała, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.
Od 27 lipca do 2 sierpnia Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krośnie skontrolowała 2 restauracje, 1 bar, 2 zakłady małej gastronomii, 2 automaty do produkcji lodów oraz 5 zakładów oznaczonych jako inne (w tym punkt sprzedaży lodów gałkowych).
- Podczas tych kontroli stwierdzono uchybienia takie jak brak odzieży ochronnej pracowników, brak maseczek zasłaniających twarz lub nie stosowanie ich w trakcie obsługi klienta, brak dokumentacji zdrowotnej pracowników. Zastosowano upomnienia słowne o konieczności zasłaniania ust i nosa. Nie wydano żadnej decyzji o unieruchomieniu zakładu. Nie wystawiano też żadnych mandatów - powiedział Mateusz Radko z Oddziału Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.
W obiektach, w których ujawniono nieprawidłowości stwierdzano między innymi: niewłaściwy stan sanitarno-techniczny zaplecza kuchennego (ubytki płytek w posadzce); zniszczone, skorodowane półki w lodówce usytuowanej w pomieszczeniu magazynowym; zły stan sanitarno-techniczny ścian i sufitów w zakładzie, nie okazano do wglądu dokumentu potwierdzającego odbiór zużytego tłuszczu smażalniczego; niewłaściwe postępowanie z odpadami komunalnymi; nie okazano do wglądu orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych osób pracujących w styczności z żywnością; personel nie posiadał osłony na usta i nos podczas obsługi klienta; brak odzieży ochronnej pracowników; brudne urządzenia chłodnicze i podłogi; brak dostępu do umywalki do mycia rąk i do urządzenia do mycia sprzętu roboczego; naczynia do przygotowywania mieszanki do lodów przechowywane w umywalce do mycia rąk; środki spożywcze przechowywane bezpośrednio na posadzce; nieprawidłowe mycie i płukanie gałkownicy do lodów.
- W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 3 osoby winne stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 550 zł. Wydano 4 decyzje administracyjne nakazujące usunięcie usterek technicznych - poinformowała Dorota Gibała, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.
Od 27 lipca do 2 sierpnia Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krośnie skontrolowała 2 restauracje, 1 bar, 2 zakłady małej gastronomii, 2 automaty do produkcji lodów oraz 5 zakładów oznaczonych jako inne (w tym punkt sprzedaży lodów gałkowych).
- Podczas tych kontroli stwierdzono uchybienia takie jak brak odzieży ochronnej pracowników, brak maseczek zasłaniających twarz lub nie stosowanie ich w trakcie obsługi klienta, brak dokumentacji zdrowotnej pracowników. Zastosowano upomnienia słowne o konieczności zasłaniania ust i nosa. Nie wydano żadnej decyzji o unieruchomieniu zakładu. Nie wystawiano też żadnych mandatów - powiedział Mateusz Radko z Oddziału Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.
Źródło: WSSE Rzeszów, Autor: Andrzej Józefczyk
~Wale w kakao
09-08-2020 16:12 8 18
~Czysty
09-08-2020 04:23 6 23
Szkoda słów, żegnam.
~Przywłoka
08-08-2020 16:30 6 17
~popiseram
08-08-2020 06:10 6 26
jestem zaniepokojona że nie zleca się więcej testów owocom czy choćby olejom silnikowym.