15 uczniów ZSP nr 2 w Krośnie wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych oraz opiekunem przebywa na trzytygodniowych stażach zagranicznych Hiszpanii.
Staże, w których biorą udział uczniowie w zawodach, cukiernik, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności oraz dwóch nauczycieli przedmiotów zawodowych - fryzjerskich i gastronomicznych) są realizowane w ramach projektu "Zagraniczny staż szansą rozwoju zawodowego" z programu Erasmus+. Miejsce stażu jest efektem wieloletniej współpracy z hiszpańską firmą euroMind Projects.

Uczniowie krośnieńskiego Szpetnara na stażach w Hiszpanii

Podczas stażu uczniowie mają możliwość zdobycia wiedzy, umiejętności a przede wszystkim doświadczenia w zakresie kuchni hiszpańskiej. Mają możliwość zetknięcia się z owocami morza, gatunkami ryb innymi niż zwyczajowo w Polsce. Poznają oni również różnorodną gamę przypraw stosowanych w kuchni i cukiernictwie w Hiszpanii. Realizowany staż pozwoli jego uczestnikom na nabycie umiejętności posługiwania się w języku angielskim lub hiszpańskim.

Uczniowie krośnieńskiego Szpetnara na stażach w Hiszpanii

Po zakończonym stażu każdy z uczestników uzyska dokumenty respektowane w krajach Unii Europejskiej takie jak: Europass Mobilność, Europass - CV, certyfikat zawodowy wystawiony przez właściciela zakładu, w którym stażyści odbywają staż oraz certyfikaty językowe po ukończeniu dwudziestogodzinnego kursu języka hiszpańskiego prowadzonego w miejscu odbywania stażu.

Uczniowie krośnieńskiego Szpetnara na stażach w Hiszpanii

Wartością dodatkową projektu jest również możliwość poznania pięknej architektury stolicy Andaluzji - Sewilli.

Uczniowie krośnieńskiego Szpetnara na stażach w Hiszpanii

Relację z pobytu w Hiszpanii można śledzić na FB ZSP nr 2 w Krośnie.