Podczas biesiady w Korczynie rozstrzygnięto konkurs kulinarny "Tradycja na wiejskim stole" oraz podpisano wstępną umowę o współpracy między Gminą Korczyna a miastem Chocim na Ukrainie.
W sobotę (20 listopada) w Sali Domu Strażaka w Korczynie odbyła się biesiada artystyczna zorganizowana przez Gminny Ośrodek Kultury w Korczynie. W jej ramach zorganizowany został konkurs kulinarny "Tradycja na wiejskim stole".

Panie z kół gospodyń wiejskich z Czarnorzek, Iskrzyni, Komborni, Korczyny, Korczyny - Spornego, Krasnej, Węglówki, oraz uczestnicy Domu Dziennego Pobytu Senior Wigor w Korczynie przygotowali po dwa wybrane przez siebie dania. Umiejętności kulinarne oceniało czteroosobowe jury: Paweł Krajmas - prezes Stowarzyszenia Polska Ekologia, dyrektor Zakładu Mięsnego Jasiołka w Dukli; Robert Szelc - klaster Smaki Podkarpackie, właściciel firmy Ekopierożek z Krosna; Elżbieta Kandefer - właścicielka restauracji ElWit w Krośnie, Damian Kut - Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania.

Biesiada w Korczynie

Komisja zdecydowała o nagrodzeniu wszystkich uczestników w czterech kategoriach: smak - KGW Korczyna - Sporne (kapusta z czerwoną fasolą), KGW Czarnorzeki (kapusta z grochem i grzybami); związek z regionem - KGW Węglówka (polewka z serwatki), Dom Dziennego Pobytu Senior Wigor w Korczynie (gołąbki z tartych ziemniaków); estetyka podania - KGW Krasna (gulasz sygetyński i placki ziemniaczane z nadzieniem serowym), KGW Korczyna (pierogi z ziemniakami chłopskie i żur); oryginalność - KGW Iskrzynia (ser), KGW Kombornia (konfitura z zielonych pomidorów).

Paweł Krajmas podkreślił, że tego rodzaju konkursy są czymś niezwykle ważnym. Przy potrawach można porozmawiać, wymienić się swoimi doświadczeniami.

- Organizacje działające na wsiach powinny otrzymywać dużo większe wsparcie na przygotowywanie tego typu spotkań. To jest nasza tradycja, nasza kultura. Niepokoić może fakt, że mało młodych ludzi udaje się wciągnąć do takich przedsięwzięć, w to społecznictwo, patriotyzm lokalny. Przygotowane potrawy konkursowe przypominają mi smaki dzieciństwa. Mam tutaj na myśli między innymi zupę serwatkową, kapustę z grochem i fasolą, placki ziemniaczane z serem - powiedział Paweł Krajmas.

Biesiada w Korczynie

Nagrody, statuetki i dyplomy wręczali: wójt gminy Korczyna Jan Zych, zastępca wójta Katarzyna Urbanek oraz mer Chocimia na Ukrainie Andrij Dranczuk.

Miłym i ważnym elementem imprezy była wizyta gości z miasta Chocim na Ukrainie oraz podpisanie umowy o pierwszych formach współpracy przez wójta Jana Zycha i mera Andrija Dranczuka.

Biesiada w Korczynie

- W październiku br. delegacja gminy Korczyna gościła w mieście Chocim na Ukrainie, gdzie uczestniczyła w obchodach 400. rocznicy Bitwy pod Chocimiem. Rozpoczęliśmy również rozmowy na temat współpracy naszych samorządów, a wójt Jan Zych i mer Andrij Dranczuk podpisali wstępne porozumienie o współpracy - powiedział Wojciech Tomkiewicz, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Korczynie.

W części artystycznej zaprezentował się Zespół Ludowy "Korczyna" pod kierunkiem Agaty Pucykowicz, który zaprezentował między innymi obrzęd "Chleba naszego powszedniego" oraz wiązankę tradycyjnych ukraińskich piosenek ludowych w języku sąsiadów ze wschodu.

Biesiada w Korczynie

Z mini recitalem wystąpił także Bartłomiej Piwowar, utalentowany wokalista i instrumentalista z Krasnej.

Biesiadzie towarzyszyła wystawa rękodzieła przygotowana przez panie z klubu "Pod igłą i szydełkiem" działającego przy GOK w Korczynie.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z Korczyny: