Sobota (11 grudnia) upłynęła pod znakiem warsztatów kulinarnych: lepienie pierogów na różne sposoby, pieczenie i ozdabianie babeczek, ozdabianie tortu urodzinowego; warsztatów kulinarnych, podczas których każdy uczestnik mógł wykonać ekologiczną zabawkę: samolot i konika z drewnianych patyczków, tekturki i włóczki. W sali teatralnej odbyły się warsztaty śpiewacze z Bartoszem Gałązką i przyjaciółmi.

- Śniadanie stanowiło najważniejszy posiłek, często całodzienny. Jak się bowiem chodziło w pole, nie było czasu, żeby na obiad przygotować coś na gorąco. Na kolacje jadło się przeważnie ziemniaki z kwaśnym bądź słodkim mlekiem. I to był cały posiłek. Dlatego śniadanie musiało być treściwe i w jego przygotowanie trzeba było włożyć dużo pracy. Robiło się między innymi zupy mleczne, placki ziemniaczane, pierogi - powiedziała Ewa Szymko.
Podczas etnoranka przygotowano kawę zbożową z mlekiem, zupę mleczną z kluseczkami z grysiku, placki ziemniaczane po iwelsku, jajecznicę na maśle i na boczku, rogaliki drożdżowe z marmoladą, a także warzywa świeże i kiszone, wędliny z Jasiołki, ser biały ze śmietana i czosnkiem, powidło, chleb.

Wyróżnienia otrzymali: Marcin Pawiński ("Gdzieś w Komborni", "Jesienna Pani" i "W księżycową jasną noc"), Teresa Nowak ("Figura Najświętszego Serca Jezusowego z 1894 roku", Marta Płoszaj ("Jesienna dramaturgia"), Paulina Bojnowska ("Kapliczka św. Rozalii w Szczepańcowej"), Katarzyna Skóra ("Kapliczka u Jana"), Joanna Hanus ("Kamienny krzyż"), Zbigniew Sanocki ("Przydrożna kapliczka w Chlebnej"). Nagrody pieniężne, książkowe oraz dyplomy wręczyli prezydent Krosna Piotr Przytocki, przewodniczący Rady Miejskiej Zbigniew Kubit i dyrektor Regionalnego Centrum Kultur Pogranicza w Krośnie Dorota Cząstka.

- Gromadzimy archiwum, zbieramy materiały, opowieści, wspomnienia, pieśni, teksty prozy ludowej, przekazy wierzeniowe. Bardzo też istotny jest fakt, że gromadzimy przyjaciół wokół Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej. Archiwum, które powstanie będzie bazą do dalszych działań - powiedziała prof. dr hab. Katarzyna Smyk, opiekun naukowy projektu.
Ewa Bednarczyk-Strzok, kierownik Etnocentrum wyjaśniła, że realizacja projektu rozłożona jest na dwa lata.
- Grupa badaczy, w tym nasi pracownicy jak i uczniowie krośnieńskich szkół, wybrała się w teren, na ziemię krośnieńską, odwiedzając starszych mieszańców regionu mających wiedzę na temat obrzędowości danego terenu. Rozmowy trwały godzinami i dzięki tym wyprawom udało nam się zebrać bardzo dużo materiału, z którego będziemy czerpać przez następne lata - stwierdziła Ewa Bednarczyk-Strzok.
Bartosz Gałązka, opiekun merytoryczny projektu, zaznaczył, że podróż po ziemi krośnieńskiej w pierwszym roku projektu badawczego dotyczyła głównie dwóch pór roku - lata oraz jesieni i wszystkiego co było związane ze zwyczajami na krośnieńskiej i podkrośnieńskiej wsi, które miały miejsce w tym czasie, aż do progu adwentu.


Zapraszamy do obejrzenia zdjęć:


Komentarze
Dodaj komentarz