14 uczniów i 2 nauczycieli z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju bierze udział w kolejnym etapie projektu "W poszukiwaniu smaku" w ramach programu Erasmus+. Wyruszyli na staż zawodowy do Hiszpanii.
Przez 3 tygodnie będą pracować w hotelach, restauracjach i cukierniach na Costa del Sol - Wybrzeżu słońca, w popularnym kurorcie nadmorskim Torremolinos niedaleko Malagi.

Uczniowie Gastronomika w Hiszpanii

Przed nimi dużo zadań zawodowych - poznawanie trudnej pracy w zakładach branżowych w międzynarodowych zespołach. Wypełnianie obowiązków zawodowych to z jednej strony pokonywanie trudności, bariery komunikacyjnej, zmaganie się ze stresem i zmęczeniem. Z drugiej strony to zdobywanie doświadczenia, nawiązanie kontaktów, poznanie swoich mocnych i słabszych stron, wypróbowanie potraw kuchni iberyjskiej, odkrywanie nowych smaków, technik, produktów.

Uczniowie Gastronomika w Hiszpanii

Czas wolny to także okazja do poznania nowych miejsc, widoków, historii, języka, smaków. Uczniowie wraz z opiekunami odwiedzają perły regionu: urokliwą Malagę, wąwóz Caminito del Rey czy Rondę - miasto przecięte na pół. Uczą się sporządzania regionalnych potraw podczas warsztatów gastronomicznych, poznają typowe dania kuchni hiszpańskiej w hotelowej restauracji, no i oczywiście korzystają z kąpieli słonecznych na pięknych plażach wybrzeża.

Uczniowie Gastronomika w Hiszpanii

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju od ponad 20 lat zapewnia swoim uczniom możliwość uczestniczenia w zagranicznych stażach zawodowych w krajach Unii Europejskiej w ramach projektów unijnych. W rejonie Malaga sprawdzonym partnerem organizującym praktyki i pobyt grup stażowych jest Carla Travel S.L.

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. terazKrosno.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.