Sukces ucznia Gastronomika w ogólnopolskim konkursie i nagroda dla szkoły

Sukces ucznia Gastronomika w ogólnopolskim konkursie i nagroda dla szkoły

Miniony rok obfitował w liczne sukcesy uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. Jednym z nich był wysoki wynik Pawła Śnieżka, ucznia klasy IV technikum w zawodzie kelner w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim MONIN CUP JUNIOR POLAND 2014.

Należy również zaznaczyć, że Paweł Śnieżek reprezentował iwonicki "Gastronomik" jako jeden z 26 uczestników konkursu z całej Polski.

W pierwszej części konkursu uczestnicy wykonywali blind test, w którym na podstawie smaku i zapachu mieli odgadnąć 6 różnych syropów marki MONIN oraz przygotowali stworzone przez siebie 4 porcje long drinków bezalkoholowych, wybraną przez siebie metodą w ciągu 7 minut. W tej konkurencji uczeń ZSGH zajął III miejsce i przeszedł do ścisłego finału, do którego zakwalifikowała się najlepsza ósemka zawodników.



W finale konkursu punkty zostały wyzerowane. Do zadań uczestników należało przygotowanie 4 porcji drinków bezalkoholowych metodą blenderowania w ciągu 7 minut. Drinki oceniane były przez dwie profesjonalne komisje: techniczną – Master Bartender - mistrzowie barmańscy ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów i degustacyjną - ambasadorzy MONIN, SPB, Hamilton Beach, Winterhalter, MSBiS. Sędziowie oceniali technikę wykonania koktajlu zgodnie ze standardami International Bartenders’ Association. Za notę degustacyjną odpowiadało specjalne jury, oceniające wygląd, zapach i smak kompozycji. W finałowym etapie konkursu doceniono talent i umiejętności ucznia "Gastronomika" przyznając mu VI miejsce.

Poprzez udział w konkursie uczeń mógł uczestniczyć w pokazie szkoleniowym poprowadzonym przez pana Wojciecha Urbańskiego – mistrza świata IBA 2014 w kategorii Coctail Classic.



Nagrodą za wysoki wynik Pawła były warsztaty barmańskie przeprowadzone przez Brand Ambasador Monin, pana Mariusza Pietryka. Odbyły się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju 21 stycznia 2015 r. i uczestniczyli w nich uczniowie z klas: I, II, i IV technikum w zawodzie kelner. Zajęcia były poświęcone możliwościom wykorzystania syropów i puree owocowych do produkcji koktajli. Zaprezentowane zostały również rożne techniki wykonania koktajli, proste sposoby garnirowania i oryginalne formy podania tych napojów.

Sponsorem warsztatów była firma Monin, która ufundowała dla szkoły syropy barmańskie oraz darmowe szkolenie MASTER MONIN dla dwóch uczniów.

Komentarze

Dodaj komentarz

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.