Salmonella w jajach. Ważny komunikat

Salmonella w jajach. Ważny komunikat
fot. Główny Inspektorat Sanitarny

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella spp. w partii jaj produkcji Spółdzielni Producentów PolEggs w Krotoszynie.

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Salmonelli spp. w 1 z 5 próbek Świeżych jaj, klasa A, 3 - jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L (numer partii: 22.09.2024; termin przydatności do spożycia: 22/09/2024; kod kreskowy: 5 987463 142650; producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs w Krotoszynie).
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Komentarze

Dodaj komentarz

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.